Optužnica protiv Milisavljevića, Pantelića i Tasića

U optužnici se također navodi da su osumnjičeni Milisavljević i  Pantelić 15. juna 1992. godine, s više pripadnika srpske policije i  vojske, bili u pratnji autobusa u kojima su bili zarobljeni civili  bošnjačke nacionalnosti iz Rogatice. Zarobljenim bošnjačkim civilima je naređeno da predaju lična  dokumenta, novac, zlato i druge dragocjenosti, zatim su im ruke vezane  žicom…

Optužnica protiv Milisavljevića, Pantelića i Tasića

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Milisavljevića zvanog “Dragan” (1958.) iz Višegrada, nastanjen na Kanarskim ostrvima u Španiji, s privremenim boravkom u Višegradu, državljanin BiH i Republike Srbije, Miloša Pantelića zvanog “Panta” (1965.) iz Višegrada gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Republike Srbije i Ljubomira Tasića zvanog “Ljupko” (1956.) iz Višegrada gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Milisavljević i Pantelić, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava  policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a Ljubomir Tasić kao  pripadnik Vojske Republike Srpske, terete se da su u periodu od aprila  do kraja juna 1992., u okviru širokog i sitematičnog napada VRS,  policije Republike Srpske i paravojnih formacija, usmjerenog protiv  civilnog stanovništva na području opštine Višegrad, znajući za takav  napad, izvršili progon bošnjačkog stanovništva na području opštine  Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i to: ubistvima, prisilnim  preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, mučenjem, prisiljavanjem druge  osobe upotrebom sile na bilo koji drugi oblik teškog seksualnog nasilja,  prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode,  koja su počinjena u namjeri nanošenja velike patnje odnosno ozbiljne  fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Kako se navodi u optužnici, sva trojica osumnjičenih su 14. juna  1992. godine, u prijepodnevnim satima na trgu u Višegradu, zajedno s  više naoružanih pripadnika srpske vojske i policije, učestvovali u  prisilnom preseljenju civila bošnjaka iz Višegrada i više okolnih sela,  koji su prebacivani na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i  Hercegovine, a koji su bili prisiljeni da napuste svoja prebivališta.

U optužnici se također navodi da su osumnjičeni Milisavljević i  Pantelić 15. juna 1992. godine, s više pripadnika srpske policije i  vojske, bili u pratnji autobusa u kojima su bili zarobljeni civili  bošnjačke nacionalnosti iz Rogatice.

Zarobljenim bošnjačkim civilima je naređeno da predaju lična  dokumenta, novac, zlato i druge dragocjenosti, zatim su im ruke vezane  žicom, nakon čega je autobus krenuo i zaustavio se na oko 100-150 metara  od jame “Paklenik” u blizini sela Kalimanići u opštini Sokolac.

Tada je muškarcima naređeno da pjevaju srpske pjesme, da izađu iz  autobusa i da krenu u koloni po dvojica do jame “Paklenik”, gdje su  većina policajaca i vojnika na njih počeli pucati.

Ovo strijeljanje je preživio samo jedan civil, a ubijeno je 48  muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima jedanaest iz porodice  Kustura, devet iz porodice Karaman te šest iz porodice Omerović.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je danas Državno tužilaštvo.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Komentariši