FTV: Dženaza u Kramer Selu

Na desetine civila Kramer Sela i drugih obližnjih mjesta odvedeno je iz svojih domova prema Han Stjenicama. Među njima je bila i starica Tifija Mrkulić. Prilog FTV….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dženaza u Rogatici                               

U mjestu Kramer Selo, općina Rogatica, klanjana je kolektivna dženaza za sedam Bošnjaka ubijenih na tom području. 2. augusta 1992. godine pripadnici rogatičke brigade VRS-a upali su Kramer selo, ali i druga okolna mjesta, odakle su prema Han Stjenicama odveli na desetine mještana. Ispred škole ubijeno je njih 36 čiji su posmrtni ostaci naknadno ekshumirani ispod deponije smeća na lokalitetu Ivan Polje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na desetine civila Kramer Sela i drugih obližnjih mjesta odvedeno je iz svojih domova prema Han Stjenicama. Među njima je bila i starica Tifija Mrkulić. Sjeća se ubistva svojih rođaka, komšija i prijatelja. Tada su ubijeni otac i amidža Mustafe Bećirovića. Dvadeset godina nakon zločina, za koji niko nije odgovarao, tvrdi kako on ipak neće biti zaboravljen.

Na dženazi ubijenima iz Kramer Sela još jednom je rečeno kako brojne žrtve zločina u BiH nikada neće biti pronađene. 

Dženazu ubijenima predvodio je novoizabrani zagrebački muftija prof. dr. Aziz ef. Hasanović koji je poručio da se genocid nad Bošnjacima ne smije zaboraviti, ali je istovremeno podvukao neophodnost okretanja ka budućnosti.

Za ubistvo 36 Bošnjaka ovoga dijela općine Rogatica preživjeli optužuju Rajka Kušića, nekadašnjeg komandanta rogatičke brigade VRS-a, koji je trenutno nedostupan bh. pravosuđu. Prema posljednjim informacijama, krije se u Srbiji.

Hasan Gabela FTV

 

VIDEO sa dzenaze:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/45316/kolektivna-dzenaza-za-sedam-ubijenih-bosnjaka-u-kramer-selu

                                  

 

 

Komentariši