Suđenje Mladiću: Svjedok govorio o seksualnom zlostavljanju u Rogatici

Na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, zaštićeni svjedok optužbe RM-081 izjavio je da su srpske snage u Rogatici u ljeto 1992. nezakonito pritvorile, prebijale, seksualno zlostavljale i ubijale muslimanske civile.

 

Tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (69) optužnica, između ostalog, tereti za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući Rogaticu.

  RM-081 posvjedočio je da je, zajedno sa još 1.000 Muslimana, krajem maja 1992. bio pritvoren u srednjoj školi u Rogatici. Srpske snage su prethodno granatirale i zauzele grad u kojem, po riječima svjedoka, nije bilo muslimanskih formacija.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, svjedok je rekao da su, tokom tri i po mjeseca provedenih u pritvoru, stražari seksualno zlostavljali njega, njegovu ćerku, tada staru sedam i po godina, i trinaestogodišnjeg sina. Suprugu koju su sa drugim ženama, srpski vojnici izvodili iz zgrade, kako je posvjedočio, “nije imao snage” da
pita da li je i ona bila silovana.

  Sa spiska koje mu je predočila zastupnica optužbe, RM-081 je identifikovao pripadnike srpskih snaga koje su žene odvodili na silovanje. On je naglasio da je logorom u rogatičkoj školi zapovijedao Rajko Kušić, komandant Rogatičke brigade VRS.

  RM-081 je izjavio i da je, krajem juna 1992, Kušić došao u logor i prigovorio Muslimanima da “ne sarađuju dovoljno, što mu stvara probleme u čišćenju Rogatice, o čemu će morati da izvijesti Pale”.

Po rječima svedoka, pritvorenici su u školskoj zgradi držani pod neljudskim uslovima, uz manjak hrane i vode. Svakodnevno su bili izloženi prebijanju, seksualnom zlostavljanju, a neki, koji su odvedeni, nikada više nisu bili viđeni živi.

  Sa spiska žrtava, ekshumiranih iz jame Paklenik, svjedok je identifikovao osobe koje je poznavao i sa kojima se skrivao u podrumima prije pada Rogatice.

  Danas započeto unakrsno ispitivanje svjedoka RM-081, Mladićeva odbrana nastaviće iduće nedelje.

  Suđenje Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN, 1992-95, biće nastavljeno u ponedeljak, 8. oktobra.

Komentariši