NE BIH JA, AL’ MUHA ME IZNERVIRALA!


Nedjelja vec podobro odmakla u neku tihu al’ nekako nervoznu noc. I ne bih ja – nego mož’ te zamislit’ u ovom kasnom novembru iznervira me muha koja od nekud dodje i nekako kontroverzno (a cudna termina za muhu, cuj kontroverzno, al’ nek stoji) i sumanuto bas kao mnogo cega poce da leta tamo-vamo.

 

I kao sto rekoh, ne bih ja, al’ onda nakon bezbroj bezuspjesnih pokusaja da se nekako rijesim te novembarske muhe sjedoh da vidim sta kazu na FB.
I onda jos gore.
Pocese me nervirati, oprostite mi – al’ neka uporna dokazivanja da je danas Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine, da l’ se slavi il’ se ne slavi i gdje se slavi i gdje ne slavi. I valjda nakon mnogo mnogo godina covjeku sve to postane smijesno. I znate sta – bas ne shvatam. Jesmo li mi to dovoljno ludi ili ima jos!? E onda, nakon malog razmisljanja (umijem ja to ponekad) onako nekako poluljutito okrenuh se da vidim sta ima na TV.

E tad nastade belaj. Jos se vise u ljutnji raspalih. Opet se nesto dokazuje!!?
I tako se, valjda po nekom mom starom obicaju, sjetih (a to mi se valjda dogodi kad sam ljuta) sjetih se dakle, neceg zbog cega mi se koza prijatno jezila, a u dusi rastao neki neopisivi ponos, ne tako davnih proteklih godina.
I da – da me se krivo ne shvati – ne ljutim se ja na nekog ko ne slavi, stvar je (h)istorijska s obiljezjem kulture, mene sto se tice dileme nemam, a usput i vino je skupocjenije sto je starije, bilo bi mi samo nekako drago da je ostala ona Tvrtkova (zbog mora) ako se dobro sjecam o tim granicama ucili smo u skolama.
Elem, da se vratim – proteklih pet godina doprinijelo je da se ja osjecam ponosnom Bosankom, a oni su bili dio toga zato zavrjedjuju da ih se bas danas sjetim:
I znate sta – nije mi bitno sta su – oni su jednostavno – Bosna i Hercegovina – oni su Davor, Armin, Elfidin, Alen, Nedim, Bojan, Haris, Benjamin, Fikret.
I sigurna sam, u dragoj nam Bosni i Hercegovini, jos mnogo takvih ima, e zbog toga sam ljuta – ljuta sam jer im ne daju sansu!
Stoga, da se ja pitam – ja bih predlozila da se svakog 25. novembra na Dan drzavnosti BiH, dodijele posebne stipendije za nadarene ucenike i studente koji sirom svijeta osvajaju medalje u ime Bosne i Hercegovine!
I dragi moji, znam da vec pomalo zvuci dosadno, znam – bolje je gledati i slusati kojekakve… pjesme..i sl. al’ ako imate strpljenja pogledajte slijedece videozapise o mladim, vrijednim Bosancima i Hercegovcima koji su osvojili par medalja za Bosnu i Hercegovinu, a sigurna sam da ih ima jos i u Bijeljini i u Gorazdu i u Livnu i u Bihacu i u Trebinju i u Cazinu i – ma znate vec od Save do mora, a Drina Unu doziva…
Eto to bi ja!

 

{youtube}g4Scwk9yOwc{/youtube}

{youtube}nFN_jw6jFoA{/youtube}

{youtube}Ny6p0uBP19U{/youtube}

{youtube}HsBwSgEOIHw{/youtube}

 

 

 

Komentariši