Emir Sulejmanović – košarkaš KK Olimpije


Skoro je generalni sekretar KK BIH Harun Mahmutović napisao jedan tekst u kojem između ostaloh kaže: „Mnogi košarkaši rođeni u BiH su u proteklim godinama igrali za reprezentacije drugih država. Oni su naša djeca, ni najmanje kriva za njihove sudbine, krivi smo mi! Ja ću uvijek navijati za našu djecu ma za koju reprezentaciju igrali, osim kada igraju protiv BiH.” Na tom spisku koji je Harun pokazao bh javnosti nalaze se 93 košarkaša a među njima na broju 27. SULEJMANOVIĆ, Emir 13.07.1995 Luka Žepa nastupao za Finsku. Našli smo jedan teks od prije nekoliko mjeseci koji govore o ovom košarkašu koji je naše gore list, a s ciljem da se upoznate sa ovim mladim kosarkasem.

 

Prvi profesionalni ugovor mladog talenta BiH košarke

Emir Sulejmanović potpisao za Olimpiju

Piše: A. Kontić

 

Košarkaš juniorske reprezentacije BiH Emir Sulejmanović je nakon godinu dana igranja za mlađe selekcije KK Olimpije potpisao profesionalni ugovor sa klubom iz Ljubljane.
Ugovor sa “Zmajčekima” potpisan je na period od četiri godine. Za usluge ovog mladog talenta bili su zainteresovani mnogi timovi kao što su Malaga, Cedevita i Slovan. 

Arbitražni spor sa Fincima u vezi nastupa Sulejmanovića za BiH

 

Emir Sulejmanović je za U-18 BiH debitovao tokom Šestoaprilskog turnira u Sarajevu. Nakon ovog debija iz Košarkaškog saveza Finske na adresu FIBE stiže žalba pošto je Sulejmanović već imao nastupe za tamošnju zemlju na EP (U-16, divizija B) 2011. godine.

 

KSBiH je tako morao ući u ovaj arbitražni spor koji još uvijek ne nudi definisanu sliku suspenzije za našeg igrača.

 

Spominje se pauza od godinu dana nakon koje bi sam igrač odlučio za koga bi igrao, ali pojedini raspolažu i nešto drugačijim informacijama. Bilo kako bilo, KSBiH će morati doći do jasnije slike vezane za nastupe ovog košarkaša Olimpije u našim nacionalnim selekcijama.

 To ponekad zaista predstavlja pravi izazov s obzirom na veoma nejasne pravilnike FIBE.

  
{youtube}yHCbJnsTWwg{/youtube}
 
 

Emir Sulejmanović, tako Evropski šampionat u Sarajevu provodi sa svojim suigračima iz tima. Na svim utakmicama Markovićevog tima sjedi na klupi, njihov je naveći navijač, ali ne ulazi u igru.

 

Pošto je i selekcija Finske učesnik šampionata vjerujemo da se zaista radi o klasičnoj priči slabljenja mogućeg protivnika tokom takmičenja.

 

Petrović i Mahmutović su u “paketu”, za samo jedan dan dogovorili nastupe Sulejmanovića i Nurkića

 

Interesantno je to da su ovog igrača nakon primljenih informacija o njegovom talentu, u Ljubljani, još tokom prošle godine na jednom treningu juniora Olimpije posmatrali generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović i novi selektor A-tima Aleksandar Petrović. Na treningu je tada, kao posuđeni junior iz Krke bio i Jusuf Nurkić (Olimpija se pripremala za juniorski euroligaški turnir u Beogradu).

 

Momci su bili prijatno iznenađeni interesovanjem delegacije iz BiH, pogotovo činjenicom da njihov trening posmatra veliko trenersko ime Aleksandar Petrović. Tada je i dogovoren nastup ovog dvojca za našu reprezentaciju.

 

Možda je nepoznata činjenica da je vođena velika borba i za nastup Nurkića u našem timu sa Košarkaškim savezom Slovenije. Odlično odigrana igra i umješnost iz kancelarije KSBiH je u ovom slučaju izvojevala pobjedu i nema nikakve sumnje da će se isti takav ishod dogoditi i u slučaju Sulejmanovića i njegovog konačnog i zvaničnog nastupa za našu reprezentaciju.

Emir Sulejmanović debitovao u Euroligi

Piše: M. Šljivak

Real je večeras (13,12,2012)  deklasirao Olimpiju u posljednjem kolu Eurolige 91:60, no ono što je mnogo bitnije za nas je debi mladog reprezentativca Bosne i Hercegovine Emira Sulejmanović u dresu Olimpije.

 

 Pošto pobjednik niti jednog trena nije dolazio u pitanje, Sulejmanović je dobio priliku da pokaže šta zna, te je za šest minuta na parketu ubacio dva poena, te je uhvatio dva skoka.

Sulejmanović bi narednog ljeta trebao biti glavna uzdanica naše juniorske reprezentacije na premijernom učešću na Evropskom prvenstvu A divizije u Litviji..

 

Emir Sulejmanović nakon izvrsnog debija u Jadranskoj ligi
Najvažnije mi je da sam zakucao preko Nurkića

Avaz 22.1.2013

U samo sedam dana Emir Sulejmanović uspio je osvojiti naslov MVP (najboljeg) košarkaša juniorskog turnira Eurolige u španskom Ospitaletu (prosječno je bilježio 20 poena i 13,5 skokova) i debitirati u Jadranskoj ABA ligi u dresu ljubljanske Union Olimpije protiv Zadra (88:81).

Emir je za 14 minuta upisao osam poena i četiri skoka. U skladu sa svojim imenom (vladar) u jednom dijelu meča bio je i pravi vladar reketa. Uspio je čak zakucati preko znatno višeg Jusufa Nurkića (212 centimetara, Emir je visok 204), što ga posebno veseli.

Nije odustao

– Sve je bilo dobro, a meni je, osim pobjede, najvažnije da sam zakucao preko svog prijatelja Jusufa. Vratio sam mu dug s priprema juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, kada je on zakucao preko mene. Sada smo 1:1 – kroz smijeh će Sulejmanović.

Emir se nada da će duele s Jusufom nastaviti tokom budućih akcija bh. selekcija. Naime, u našem reprezentativnom dresu je dosad samo trenirao, ali nije igrao. Da bi stekao uslove za nastup za reprezentaciju BiH, 17-godišnji krilni centar mora vratiti bh. košarkaško državljanstvo, što mu, za sada, brane Finci, za koje je igrao u kadetskom uzrastu.

– Nadam se da će mi biti ispunjena želja da igram za svoju zemlju. To sam uvijek želio, ali, kada su me Finci zvali, nisam imao izbora. Za mene tada nisu ni znali u Košarkaškom savezu BiH i to mi je bila jedina opcija. Ipak, hvala Harunu Mahmutoviću i ljudima iz KSBiH koji čine sve da me vrate i da ispunim dječačku želju – ističe Sulejmanović.

Zanimljivo je da je prije debitirao u Euroligi nego u ABA ligi. Naime, u oproštajnom euroligaškom meču njegove Olimpije protiv madridskog Reala proveo je na parketu šest minuta. Postigao je tada dva poena i upisao dva skoka.

Novu priliku dobio je zahvaljujući odlasku Arona Bejnsa (Baynes) u NBA ligaša San Antonio sparse. Tako je Olimpija, konstatiramo, osim 400.000 dolara odštete za Bejnsa, dobila i Sulejmanovića.

Dvostruka dobit

– Hahaha… Ispade da je tako, jer ko zna kada bih dobio priliku da je Bejns tu. I to još 14 minuta, ali spremno sam je dočekao i iskoristio. Bilo je uživanje igrati – kaže Emir.

Ako se nešto ne promijeni, uz Alena Omića iz Banovića (20 godina, 215 centimetara), kojeg također naš savez želi vratiti iz Slovenije, Sulejmanović bi mogao biti jedina centarska opcija “Zmajčeka” do kraja sezone. Pitamo ga zašto igra “peticu” kada je, prema visini i tjelesnoj konstituciji, klasična “četvorka”?

– Takve su bile potrebe juniorske, a sada i seniorske ekipe. Međutim, imam dodatne treninge i u ulozi krilnog centra. Bitno je da igram – ističe Emir.

Preživio i srebrenički egzodus

Na pitanje kada je napustio rodno mjesto Luku Žepu i otišao u Finsku, Emir je odgovorio da on to ne zna i da moramo pitati njegovog babu. Stvarno, kako pitati momka kada je napustio kućni prag kada je u tom trenutku bio beba od 12 dana (rođen je 13. jula 1995. godine). Mobitel je potom preuzeo otac Nedžad, koji je s Emirom u Ljubljani, dok je brat Semir (25), inače geometar, još u Finskoj.

– Emir je rođen dva dana nakon pada zaštićene UN zone Srebrenica (11. juli), a 25. jula je zajedno sa svojom rahmetli majkom, bratom i ostatkom porodice izmješten u Kladanj. Ja sam tada bio u logoru, odakle sam prebačen u Beograd, a potom sam 16. aprila 1996. izmješten u Finsku – kaže Nedžad.

U oktobru iste godine, u projektu spajanja porodice, spojili su se ponovo u malom mjestu kod finskog grada Turkua. Prije 12 godina Nedžadu je umrla supruga, a otad su sinovi njegova briga.

Neće više igrati za Fince

Nedžad ističe da je Emir, valjda kao i sva djeca s ovih prostora, počeo trenirati nogomet i bio puno bolji nogometaš nego košarkaš. Na košarkaške treninge počeo je ići sa 11 godina.

Skaut Olimpije Dragan Janjić otkrio ga je u ljeto 2011. na Evropskom prvenstvu za kadete. Nedžad ističe da njegov mlađi sin više neće igrati za Fince.

Komentariši