V E L A H A V L E

keder

  Ovih dana mi se misli tumbaju, bas k’o i ovo vrijeme.Upalim TV, kazu treba misliti na BUDUCNOST (k’o naka buducnost), a meni nekako ljepse kad misli vratim unazad, opet ceteres i koju.

 

Opruzim se i pustim misli a onda cujem neko lupa na prozor.Pogledam i vidim SIROK OSMIJEH (zlatan zub), bas k’o iz Balaseviceve DUNJO MOJA, mase rukama i   govori ” jel’ ti babo kuci”, u isto vrijeme cujem glas STAROG, ” Ko je “?.ŠULC, odgovorih.”Hajde”mase mu, u tren se stvori na vratima Ibrahim Šuvalija Šulc. “Hoććemo li na VELAHAVLE”, zasista i opet siroki osmijeh.

    Ovo VELAHAVLE  je bila “SIFRA” za nakederenog pesa, i to po Sulcovom receptu, a ako se neko upita sto VELAHAVLE,  odgovor je :” Sam nacin kederenja je izazivao rijec  “VELAHAVLE”,  a “ONO”, sto se zakaci na keder  “VELAHAVLEVELA” !!!

  Gotovo uvijek ,pomalo “pri kahvi”, veseo, nasmijan a iza pogleda skriven teret, tuga, pogotovo poslije gubitka sina a.r Ragiba.Biti sa Sulcom u ribolovu, za mene je bila privilegija, dozivljaj .Price o boksu sa cuvenim bokserom Djordjom Cuvalom(prvi bokser koga Muhamed Ali nije uspio pobijediti nokautom), do onog stranca u “POMOCNOJ”koji mu je rekao da ce mu polomiti zube, a on mu izvadio protezu bez onog zlatnog, i uctivo rekao:”Izvoli druze da se ne mucciss”.Rahmetli Taibu Skaljicu je jednu te istu ribu vadio iz torbe 13-es puta  , dok je ovaj stajao sa druge strane rijeke i gotovo ga ubijedio da je uhvatio 13-es riba.

 A eto sjecam se naseg zadnjeg ribolova, bilo je to poslije moje vojske i smrti rahmetli Ragiba, kao da ga gledam sad , navlaci cizme uzima prut  i zabacuje uz “Selamalejk”  dobra vodo”, na dva povlacenja silka, udarac i prut se savija i trese, i opet kao iz Balaseviceve “SIROK OSMIJEH I ZLATAN ZUB”, , uz odzdrav “Alejkumuselam”.

 

    P:S    Bila je veca od..i teza od.., ma bila je ” VELAHAVLEVELA” !!!

 

 

Komentariši