Na Drini krvavi Visegrad



Dragi Visegradjani, Podrinjci, Bosanci i Hrecegovci!

U pripremi je realizacija dokumentarnog filma “Na Drini krvavi Visegrad”.

Ciljevi filma su da se osvijetle brutalnosti kontinuiranog stradanja bosnjackog naroda na prostoru Visegrada i BiH. Sve raspolozive argumente zelimo upotrijebiti i sto vise osvijetliti surovu istinu. Autor filma je Avdo Huseinovic, a ideju za pripremu dao je tim patriota predvodjen Ahmetom Sejdicem.

 

{youtube}Iwl9hFztblc{/youtube}

 

Ovo je srpski dokumentarni film, jedan od onih u nizu koji je snimljen s namjerom da se falsifikuje historija i zlocince pretvore u zrtve.

Ovo je film u kojem su hiljade Bosnjaka, kojima je Drina postala mezar, predstavljaju kao „nevine srpske zrtve“.

Ako im se ne suprotstavimo prezentovanjem krvave istine o jednom od najbrojnijih zlocina koji se desio na evropskom tlu nakon 2. svjetskog rata, njihova laz ce u buducnosti (kao sto se cesto desavalo kroz historiju), postati i ostati istina za buduca vremena i generacije koje dolaze.

 

Kroz ovaj film nastojat cemo ekranizovati jedan djelic istine o Visegradu. A istina je: Da je u pokusaju realizacije ideje Velike Srbije, Visegrad okupiran od strane Uzickog Korpusa JNA 1

13. aprila 1992. godine. Da je od 1992. do 1995.godine, Vojska i Policija Republike Srpske, te dobrovoljci iz Srbije i Rusije hapsili, mucili, ponizavali i na teske muke i iskusenja organizovano i individualno stavljali Bosnjake i ponekog hrabrog i cestitog Srbina. Da je citnicki  Krizni stab Opstine Visegrad u udruzenom zlocinackom poduhvatu, zajedno sa Vojskom i Policijom Republike Srpske izvrsio genocid u Visegradu sa ciljem da se Bosnjaci Visegrada ubiju, protjeraju i da se vise ne vrate u svoj grad.Ovo su uspjeli vrseci zlocine u logoru Uzamnica, na cupriji Mehmed-pase Sokolovica, na obalama pored Drine, po kucama u naseljima, paljenjem civila u kucama u gradu silovanjima u hotelu „Vilina Vlas“ i mnogim drugim mjestima. Da je otporom agresiji iskazanom od pojedinaca, grupa, Patriotske lige, Teritorijalne Odbrane do Prve slavne visegradske brigade spaseno puno Bosnjaka, koji su bili osudjeni na nestanak, a da agresor vojnicki porazen u svim kljucnim bitkama. Da su zlocinci, nalogodavci i institucije iz RS-a i Srbije, ucinili sve da se tragovi zlocina uniste, prikriju I laziraju, sto I danas cine. Da Nemanja-Emir Kusturica, zu pomoc Vlade RS-a, Andric-gradom zeli prikriti velike srpske zlocine i filmskim i urbanim farsama prikazati Srbe kao stradalnike, pacenike i humaniste, a Visegrad promovisati u sveti srpski grad, koristeci neprirodno, neistinito i neargumentovano kao podlogu. Da su sudske  presude u predmetima Milan Lukic, Sredoje Lukic, Zeljko Lelek i ostali, dokazale da su zlocini u Visegradu bili dobro organizovani i siroko rasprostranjeni  zu podrsku i odobravanje vecine srpskog stanovnistva.

 

Udruzenje „Cuprija“ je artikulisalo ideju, podrzalo i pristupilo realizaciji.

Sve Vas koji osjecate vrijednost i znacaj ovog projekta, pozivamo da isti podrzite u skladu sa Vasim mogucnostima i date vise sanse da film bude vrijednost i sto uspjesniji prikaz surove historije naseg vremena.

Vase uplate mozete izvrsiti na racune Udruzenja „Cuprija“

E-mail: udruzenje.cuprija@gmail.com

Webstranica: http://www.cuprija.org.ba

 

Za uplate u KM:
Žiroračun: 3386902265840672 – Unicredit bank d.d., Mostar,

Za uplate u EUR:
IBAN BA39 3386 9048 6594 9146
SWIFT: UNCRBA 22

Za uplate u USD:
IBAN BA39 3386 9048 6595 0795
SWIFT: UNCRBA 22

 

Sve troskove sredstava za film, po okoncanju projekta, cemo transparentno objaviti na web stranici Udruzenja Cuprija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši