10. godina sa vama – webmaster


Nakon dugo vremena poceli su rogaticani da se susrecu, sada, umjesto u rogatickim kaficima i restoranima, u nekom virtuelnom svijetu za svojim kompjuterima, od USA do Australije, Malezije, Saudiske Arabije i ne znam gdje nas vise nema.
Poceli su prvi kontakti, rogaticani su pohrlili i registrovali se na stranici, polije 10 godina ponovo su uspostavljene pokidane veze, pronasli smo jedni druge i okupili se.

 

 

10 Godina sa vama, vasa www.rogatica.com

 

Cudno je, potesko, ali istovremeno i prelijepo, mozda cak i nevjerovatno, da rogatica.com ove godine slavi 10 godina izuzetno uspjesnog rada.

Sjecam se moje prve stranice koja je ugledala svjetlo dana, sada vec daleke 2003 godine, pola linkova nije radilo, poslije visenedjeljnih radova sve se srusilo kao kula od karata, razmisljao sam sta i kako dalje, i onda najednom se pojavi cuvena PHP skripta, sve funkcije od pocetka su radile besprijekorno, stranica stabilna, mojoj sreci nije bilo kraja. (ova stranica je jos aktivna/arhivirana na adresi rogatica.org)

Sjecam se da sam mjesecima radio na prevodu svih linkova, funkcija na bosanski, istovremeno i postavljao module, opdatirao, radio na postavljanju vijesti zajedno sa Mustafom.

Nakon dugo vremena poceli su rogaticani da se susrecu, sada, umjesto u rogatickim kaficima i restoranima, u nekom virtuelnom svijetu za svojim kompjuterima, od USA do Australije, Malezije, Saudiske Arabije i ne znam gdje nas vise nema.

Poceli su prvi kontakti, rogaticani su pohrlili i registrovali se na stranici, poslije mnogo godina ponovo su uspostavljene pokidane veze, pronasli smo jedni druge i okupili se.

Sjecam se velike radosti i entuzijazma u prvih nekoliko godina, redali su se tekstovi, navirala sjecanja, kao kada zedan insan najednom ugleda oazu….

Pokrenuti su mnogi projekti, humanitarne pomoci, sacuvana sjecanja na nas grad.

Puno je clanova koji su dali svoj neizmjerni doprinos u radu stranice, svojim tekstovima, ne bih da nabrajam sigurno cu nekoga zaboraviti i onda belaj…

Poslije par godina u rad kao moderatori se ukljucuju Kaza, Teva, Galib, Hafiza…. I onda stranica pocinje sa svojom najplodonosnijom erom.

Projektii poslovi koji su uradjeni su mnogobrojni, svi smo bili svjedoci nasih aktivnosti i historijskog znacaja nase stranice na okupljanju rogaticana, plasiranju informacija, pokretanju projekata, izvjestaju sa terena.

I onda….. kada se rogaticani okupe, naravno, rezultat je glavobolja, problemi i belaji ko ovo nije skontao taj se jos nije napio vode sa Toplika niti kuletao po Pticijaku, niti gledao motokros.

Ko si ti da ti odlucujes, otkud ti da budes taj, nemoj misliti, ma kad te vidim pocupacu ti tu hadzijsku bradicu, vidjecemo se mi u Bosni…. he he ovo je samo jedna skracena lista, bilo je toga puno vise, prelijepih recenica, pohvala koje sam u mom dugogodisnjem radu zaradio hizmeteci rogaticanima.

Isto su prosli i svi moderatori koji rade na stranici.

Iako svi znaju da rogatica.com nije komercijalni projekt, niko, ama bas niko, nema ni jednu jedinu marku radeci na stranici, svi imaju razne patriotske ili vjerske razloge, besplatno rade ulazuci ogroman trud, da bi se postavila samo jedna vijest na stranici u kojoj ima 20 ili 30 slika (npr izvjestaj sa jedne dzenaze) potrebno je nevjerovatnih 30 tak minuta, pored vremena koje ulozi Zambi, Hadz ili Zimic koji slikaju i posalju mailom slike i izvjestaj.

Kada krenu kritike i problemi, polahko se ulazi u jednu jos opasniju fazu, fazu produbljivanja netrpeljivosti pisanjem uvredljivih postova ili javnim optuzivanjem pojedinih clanova stranice sa veoma teskim i neprovjerenim optuzbama.

U toj fazi krece konfrontacija i moderatori stranice se stavljaju u veoma tesku poziciju, nalazimo se izmedju onih kojima su optuzbe upucene, koji nas mole da nesto uradimo po tom pitanju, i onih drugih koji tvrdoglavo stoje na svojim principijelnim stavovima da su uvrede i neprovjerene optuzbe njihovo pravo, sloboda govora i demokratija, svako ima pravo na svoje misljenje.

U ovoj fazi neminovno dolazi do odvajanja i raslojavanja clanstva.

U situacijama kada dolazi do konflikta pod pritiskom je jedna grupa odgovornih ljudi, ako se radi o stranici onda su to naravno moderatori, oni moraju donijeti odluku, dali ce ta odluka biti ispravna ili pogresna to sada u prvi mah nije ni bitno, bitno je da jedna od ovih gore navedenih “zaracenih” strana mora biti favorizovana jer je odluka u njihovu korist. U tom trenutku rogaticanin nikada nece pognuti svoju glavu I reci, dobro, ovo je u interesu svih nas, ostacu ovdje I raditi dalje, u nasem interesu I u interesu naseg grada je da budemo slozni I da radimo zajedno. Tvrdoglavost I tersluk ce sigurno pobjediti I rezultirati razjedinjavanjem, odvajanjem I slabljenjem rogaticana.

Ovo je sigurno istina, mozda malo bolna ali istina.

Ovo je generalno pravilo koje vazi za sve projekte I poslove, trenutno je fokus na stranici ali ovo pravilo vazi u svim projektima u koji su ukljuceni rogaticani.

Ovdje se sada moze govoriti o bolesti, rogatickom sindromu, tersluku, cini mi se da rogaticanin ne moze prihvatiti drugog rogaticanina, naravno samo Bosnjaka, kao autoritet.

Mjesto rogatickog autoriteta je decenijama I stoljecima pripadalo turcima a zatim srbima, odgajani smo u duhu `manjinske` nepodobnosti muslimana, zato se u nasu svijest ne uklapa rogaticki autoritet sa imenom Sulejman, Mirsad ili Galib, ova informacija u nasim glavama automatski inicira sindrom manje vrijednosti, I rezultat je suprotstavljanje I poznata recenica… -Ma daj ne mlati, ko si ti da meni pametujes.
Mislim da je ovo nas veliki kamen spoticanja.

Druga stvar koja je nekako od pocetka bila diskutabilna i sto su me mnogi pitali:-”Jeli to ti pokusavas napraviti islamsku rogaticku stranicu, imali ovdje mjesta za mene? ”

Naravno odgovor na ovo pitanje je jasan, stranica rogatica.com je patriotski projekt, ovo nije islamska stranica i svi su dobro dosli.
Ono sa cime se ja borim, kao moderator, je da sugeriram autorima tekstova i moderatorima da tekstovi u kojima se velica ono sto je Allah dz.s. strogo zabranio i slike na naslovnoj na kojima se nalaze alkoholna pica da se reduciraju na najmanju mogucu mjeru.
Ovo je meni od izuzetnog znacaja, na stranici ima mjesta za ateistu i za komunistu isto tako bih i ja kao vjernik zelio da se osjecam ugodno, a imamo `bukadar` zajednickih projekata na kojima mozemo raditi zajedno.
Znaci stranica je namjenjena svim rogaticanima.

Da vam ne pametujem :) he he ovo je onako ukratko moj osvrt na proteklih deset godina rada, volio bih da date vas komentar I da malo `pozitivno` prodiskutujemo, bezbeli da sam negjde `omasio` sto bi rekli.

Na kraju bih vam svima cestitao ovaj nas jubilej, ovo je uspjeh svih nas, svakog koji je napisao I jedno jedino slovo na forumu ili ucestvovao u pomoci I radu na bilo kom projektu na stranici.
Buduci da se radi o rogaticanima 10 godina rada je I te kako veliki jubilej he he :)

Hvala vam svima i halalite ako se neko nasao uvrijedjenim siguran sam da niko od moderatora nije imao namjeru da nekoga uvrijedi, ali nemoguce je raditi sa ljudima a ne napraviti gresku.

Vas web ;-)

Komentariši