Kod povratnice Džananović Safete

Rogatica.21.02.2013.godine

Već odavno nije napisana povratnička priča. Ovoga puta smo u obilasku povratnika u MZ Kozići selo Čadovina,kod povratnice Džananović Safete.

 

 

 

 

 

Kod povratnice Džananović Safete

 

Rogatica.21.02.2013.godine

Već odavno nije napisana povratnička priča. Ovoga puta smo u obilasku povratnika u MZ Kozići selo Čadovina,kod povratnice Džananović Safete.

Pada prvi mrak, krenusmo iz Rogatice prema Pašić Kuli ,snijeg propadava, onako ukoso pada i brisači nemogu da osvoje pahulje koje padaju na šofer-šajbu na kombiju. Idemo polahko, moj Ermin pustio sevdalinku i pjeva Sejo Pitić.

Safo, moja Safo,   

moj nevjerni druže

zar su tebi draži zumbuli od ruže

Slušamo sevdalinku ,smijemo se i komentarišemo, e baš je Žuti potrefi, kad kažemo Safeti koja je pjesma bila biće svašta.

Tako družeći se sa starim sevdalinkama brzo i stigosmo na sijelo u Čadovinu. Na zvuk kombija popališe se svjetla na kući naše domaćice Safete, uz osmijeh i kritiku dočeka nas Safeta, njena kćerka Mediha,i djever Azem.

Drago Džananovićima što smo došli, pred nas dođoše svi istiveti, poče razgovor o životu, o borbi za preživljavanje, o težini težačkog života na selu. Sve problemi koje sam toliko puta čuo, problemi koji prate svakog povratnika.

Safeta se vratila u Čadovinu 2001 godine na golu ledinu, trebalo je vremena i živaca da se stvori sve ovo što danas ima.Velika podrška su joj njena djeca, sin Muhidin, kćerke Medina i Mediha., svakako i djever Azem.

Safeta je inače i Šehidska porodica, veliki borac za svoju porodicu. U olujnim vremenima izgubila je muža, kćerka Mediha je bila teško ranjena 1994 godine u Goraždu. U razgovoru sa Medihom, saznao sam da ona osjeća posljedice ovog teškog ranjavanja, lijeva ruka joj je problem, glava, česte glavobolje kod promjene vremena jer je bila teško ranjena i u glavu. I ako u takvom stanju, Mediha je veliki borac, vesele naravi i izuzetno prijatan sagovornik.

Sve je palo na Safetina leđa, briga za njeno zdravlje, briga za imanje, stoku, ona je stub i pokretač svega.

Hrabro nema šta.

Žao joj je što nisam došao za vrijeme dana kako bih mogao snimiti šta je sve uradila na kući i oko kuće, kako izgleda njena avlija i koji su joj ciljevi za u buduće.

Nežale se Džananovići na svoju sudbinu nego svojim težačkim radom uspijevaju da čvrsto idu kroz život.

Ima jedna stvar kad bi se riješila, ona bi olakšala u velikome njihov život.

Više puta Safeta je aplicirala za dodjelu moto-kultivatora ali nije imala sreće.

Na zadnjem Javnom pozivu od strane Federalnog ministarstva nije bilo podjele moto-kultivatora nego su dijeljeni traktori.

Učinićemo sve da ovu porodicu pomognemo sa te strane i da im se ostvari san da imaju svoju mehanizaciju, kao bi lakše obavljali izuzetno teške poslove na selu.

Safetin sin Muhidin i kćerka Medina žive u Sarajevu. Kćerka Medina je udata i ima dvoje djece, sina Almedina i kćerku Megdinu.

Tako da naša Safa je nana ima dvoje unučadi a unuk joj je zakletva.

Prođoše brzo više od dva sata, koja protekoše u raznim razgovorima, šalama, priči o djetinjstvu, ašikovanju, jednostavno o životu koji brzo prođe i mnoge nedaće donese i iza sebe ostavi pustoš, ostavi razne izazove i ostavi pitanja na koje valja tražiti adekvatne odgovore.

Ovom prilikom Safeta i njena porodica selame i pozdravljaju Rogatičane i Ropgatičanke ma gdje bili.

 

 

 

 

 

Komentariši