Selo kod Rogatice vodi bitku s administracijom RS


Kozadrama se želi izbrisati trag….
Mještani Kozadra, u općini Rogatica, godinama vode bitku s administracijom RS da na magistralnom putu Sarajevo – Rogatica budu postavljene oznake pravca za ovo selo, čime bi se označilo postojanje ovog naselja u istočnoj Bosni.

Redakciji “Dnevnog avaza” jučer se obratila čitateljica (ime i prezime poznato redakciji) koja je navela da se selu Kozadre nastoji izbrisati svaki trag.

– Obraćali smo se općinskim vlastima i višim nivoima vlasti, kao i nadležnima za ceste u RS, ali oznake pravca za naše selo nema. Kada imamo dženazu, ljudi dođu iz Sarajeva  automobilima, ali uzalud, jer selo ne mogu naći, jednostavno jer nema oznake. U više navrata smo sami postavljali znak za svoje selo, ali se konstantno rušio. Sada tražimo pomoć –  kazala je čitateljica “Avaza”, koja tvrdi da se na ovaj način nastoji izbrisati svaki trag selu u kojem je živjelo i sada živi povratničko bošnjačko stanovništvo.

Dvostruki aršini

Između ostalog, naša čitateljica dotakla se i obilježja masovnih stradanja u posljednjem ratu, gdje kaže da bošnjački narod mora poštovati zakon i da se ne smiju vrijeđati nacionalna osjećanja drugih naroda.

– Međutim, kad Srbi postavljaju obilježja, oni zakon ne moraju poštovati. Tako su južno od Rogatice, u mjestu kod Devete stražare, izgradili obilježje na kojem piše “…stradali od muslimanskih zlikovaca…”, iako je kod tog mjesta, na nekoliko dana ranije, stradalo više  Bošnjaka, među kojim i dijete u majčinom naručju od svega dvije godine – kaže naša čitateljica.

Preuzeto iz Avaza

Komentariši