Donacija Češke ambasade

 

Vlada Republike Češke izdvojila je sredstva za šest projekata izmedju ostalog i za  nabavku opreme za spasavanje za vatrogasce u Rogatici….

 

 

 

 

 

 

 

Donacija Češke ambasade

 

Vlada Republike Češke izdvojila je sredstva za šest projekata koji će biti realizirani u oblasti ekologije u Banovićima i općini Stari Grad Sarajevo, nabavku opreme za spasavanje za vatrogasce u Rogatici, rekonstrukciju kulturnog i sportskog centra te nabavku mašine za vakumiranje u Modriči te obnovu Osnovne škole “Humci” u Čelićima.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik kazao je da su od velikog broja  aplikacija za projekte izabrali šest najperspektivnijih i najboljih, za čiju je realizaciju  vlada Republike Češke izdvojila 106.000 KM.

– Projekti se realiziraju u okviru Programa razvojne saradnje Češke Republike u BiH. Svake godine bude realizirano otprilike 25-26 projekata  u BiH, čija vrijednost iznosi 5-6 miliona KM, pojasnio je Skalnik, dodajući da će ova vrsta razvojne pomoći BiH biti nastavljena.

Kako je rekao, projekti koji su odabrani ove godine, bit će zajednički realizirani u saradnji s lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

– Lokalno stanovništvo će odmah nakon realizacije ovih projekata imati direktnu korist, istakao je.

Jedan od predstavnika korisnika projekta, načelnik Općine Modriča Mladen Krekić, kazao je da je ovo pozitivan primjer pomoći jedne ambasade lokalnim zajednicama.

– Ova sredstva možda nisu ogromna, ali se njima rješavaju značajne stvari za neku lokalnu zajednicu, rekao je Krekić.  

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je Općina učestvovala s 15, a vlade Češke s 85 posto sredstava, koja će biti iskorištena u projektu selektivnog otpada za šest osnovnih škola na području općine Stari Grad.  

Izrazio je nadu da će se  sarađivati na sličnim ili istim projektima.

 

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/donacija-ceske-ambasade-106000-km-za-lokalne-projekate

 

 

Komentariši