Goražde – Centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice Armije RBiH

U Goraždu su od već od 1. juna 1992.godine formirane tri brigade a u međuvremenu su formirane rogatička i višegradska brigada.

 

 

 

 

Goražde – Centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice Armije RBiH

 

Centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice Armije RBiH i 12. godišnjice 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u Goraždu je nastavljena polaganjem cvijeća na spomen obilježje “Goražde-grad heroj svojim braniocima” a na platou ispred kantonalnih institucija postavljena je izložba ratnih fotografija.
Sjećanja na dane kada je nastajala Armija RBiH na ovim prostorima sa prisutnima je podjelio ratni komadant 31. drinske brigade Abduselam Sijerčić Pelam.

“Svjesni da nas neće zaobići rat koji je zahvatio Hrvatsku i Sloveniju, mladi patrioti počeli su da se kroz krizne štabove organizuju i na prostoru naše regije. Početkom 1991. godine u mnogim mjesnim zajednicima počeli su djelovati krizni štabovi koji su okupljali mlade ljude, spremne da s stave na raspolaganje tadašnjim jedinim vojnim jedinicama MUP-a, odnosno policije. To je trajalo sve do 8. aprila 1992. godine kada je Predsjedništvo proglasilo neposrednu ratnu opasnost i kada su te jedinice postale jedinice Teritorijalne odbrane BiH”, prisjetio se Sijerčić, dodajući da su od 15. maja, formiranjem Armije RBiH, te jedinice ušle u njen sastav.

U Goraždu su od već od 1. juna 1992.godine formirane tri brigade.

“Tokom jula i augusta, primorani i odlučni da uradimo nešto, pripremili smo operaciju združenih jedinica 1. i 31. drinske udarne brigade na lijevoj obali Drine, i od 15. do 29. augusta oslobodili privremeno zauzetu teritoriju, uz mogućnost da neprijatelja otjeramo što dalje. Na našu sreću, zahvaljujući odlučnosti boraca, nakon 13 dana direktnih borbenih dejstava uspijeli smo osloboditi lijevu obalu rijeke Drine. Ubrzo poslije toga slijedi operacija Drina, zahvaljujući kojoj je goraždanska opština u potpunosti oslobođena, kao i dijelovi opština Čajniče, Foča, Rogatica i Višegrad. Bio je to veliki uspjeh ne samo za naše jedinice već i za Armiju RBiH u tom periodu”, sjeća se ratni komandant Abduselam Sijerčić.

U međuvremenu su formirane rogatička i višegradska brigada.

“Tokom odbrane ovih prostora poginulo je 2196 boraca i nažalost još toliko civilnih žrtava, a svi mi koji smo učestvovali u svim ovim borbama ponosni smo na to što smo uradili u tom periodu”, kaže Sijerčić.

Čestitke povodom značajnog jubileja uputio je i premijer BPK Goražde Emir Oković.

“Mi danas imamo OS BiH koje su najvećim dijelom proizašle iz Armije RBiH koje su danas odrednica države BiH. Želim istaći da je taj period obilježilo zajedničko djelovanje svih. Ono što je činjenica, jeste da svi mi bez obzira na unutrašnje razlike, previranja zajednički nastupamo izvan ovog kantona, i mislim da to ipak doprinosi prosperitetu ovog kantona koji je u okvirima BIH prepoznatljiv kao jedan pozitivan primjer”, kazao je Oković.

Sjećajući se palih saboraca, brojne delegacije danas su položile cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima MUP-a BPK-a Goražde i mezarje u Kolijevkama.

 
 
 

Komentariši