U OČIMA MERJEME PAVICA STANUJE CIJELI SVIJET

Merjema Pavica u desnoj ruci drži pokazivač i sigurnim pokretima, na geografskoj karti nalazi zemlje. Sa istom sigurnošću odgovara na pitanja đaka o glavnim gradovima pojedinih zemalja, njihovim karakteristikama… Merjema je kćerka Muharema pavice i unuka Muhameda Pavice Pave..

 

 

 

Susret sa sedmogodišnjom djevojčicom koja „ rastura“ geografiju

U OČIMA MERJEME PAVICA STANUJE CIJELI SVIJET

 

Čas je geografije u goraždanskoj Osnovnoj školi „ Fahrudin Fahro Baščelija“. U kabinetu , uz znatiželjne đake, profesor Enes Džemidžić…A iza katedre, vedra, nasmijana i razgovorljiva – djevojčica koja u desnoj ruci drži pokazivač i sigurnim pokretima, na geografskoj karti nalazi zemlje. Sa istom sigurnošću odgovara na pitanja đaka o glavnim gradovima pojedinih zemalja, njihovim karakteristikama… 
Šta je u ovom neobično? Čudno?
Merjema Pavica ima tek sedam godina a „ rastura“ geografiju. Nevjerovatni su lakoća sa kojom se snalazi uz geografske karte kontinenata, svijeta i – njeno znanje.
Dok odgovara na pitanja , sa ponosom je gledaju majka Aldina, učiteljica Fahrija, sa oduševljenjem znatno stariji đaci.

-Volim geografiju, a najviše volim da na karti tražim zemlje. I da čitam o njima – kaže skromna Merjema koja voli i da čita, crta.Voli muziku, naravno i igranje.
Kao sva ostala djeca.
Ipak se izdvaja. Interesovanjem za geografiju.

Kada je Merjema krenula u ovu avanturu znanja, pitamo mamu Aldinu.
– Prije godinu, godinu i pol, kada je dobila prvi album gdje se lijepe male sličice sa zastavama i grbovima zemalja. Ona je to kući listala, karte precrtavala, zapisivala detalje. Tako je to sve počelo . Kada krene na spavanje kaže mama da ti nešto ispričam, da ti nešto pokažem , tada smo ja i muž Muharem uvidjeli da dijete ima talenat, da je fascinnirano geografijom. Njena učiteljica Fahrija također je uočila taj njen talenat. Nakon što uradi zadaću, Merjema veći dio svoga slobodnog vremena provodi sa kartama, zastavicama., nekada je moramo odmaći od te njene ljubavi jer ona bi provodila cijeli dan u tome. Merjemu ćemo podržavati u njenoj strasti i pružati joj svaku vrstu potpore.

Sretna zbog Merjeme je i njena učiteljica Fahrija Bajrami.
– Merjem je čudo od djeteta,.Ja sam ove školske godine primila odjeljenje prvi dva koje broji 22 učenika. U ovoj generaciji veliku pažnju mi je privukla jedna djevojčica , naša Merjema koja pokazuje izuzetan talenat i ljubav prema geografiji. Najprije sam taj njen talenat uočila na njenim crtežima. Kada sam je primila imala je samo šest godina, a u međuvremenu je toliko napredovala da nas sve oduševljava. Imamo zaista mnogo razloga da svi budemo ponosni na nju – kaže učiteljica Bajrami.

Oduševljen Merjeminim znanjem i vjerštinom u snalaženju pred kartama je profesor geografije u školi, Enes Džemidžić. U znak pažnje i podrške u usavršavanju tog znanja poklonio je Merjemi nekoliko geografskih atlasa.
– Svakako da je ovo što zna i pokazuje Merjema čudo koja nas sve raduje.Kada me kolegica Fahrija pozvala otišao sam sa jednom određenom skepsom, ali kada mi je pokazala šta Merjema radi uvjerio sam se na licu mjesta i ostao sam bez teksta. Poklonio sam joj par atlasa da je potaknem u tom njenom talentu i njenom interesovanju, jer to je nešto potpuno nejverovatno . Mislim das u njeno znanje i sposobnosti rezultat toga što ona zaista mnogo čita i jedna je od učenica koja najviše posjećuje biblioteku – ističe profesor Džemidžić.

Merjema Pavica, učenica prvog razreda goraždanske osnovne škole „ Fahrudin Fahro Baščelija“ je poput svih drugih djevojčica i dječaka njene dobi. Razdragana, razigrana, dobra i draga djevojčica.
Ali i djevojčica u čijih sedam godina staju snovi o dalekim, nepoznatim zemljama za kojima traga i koje s lakoćom nalazi na geografskim kartama.
Djevojčica, u čijima očima stanuje cijeli svijet.

 

S.Klisura S.T

Novina “GLAS Goražda”

 

 

 

Komentariši