Ko je Agan Hodžić

Agan je za života pomagao i porodicu i svoje bivše komšije. Njegov brat Ćazim prije rata je bio vozač hitne pomoći u Rogatici i svi su ga poznavali.  Nakon što su povratnici počeli obnovu kuća u Kovanju, odakle su svi tokom rata protjerani, Agan je pomogao obnovu džamije u svom rodnom selu. Kažu da je dao 100.000 KM”, kaže za Fokus.ba Rogatičanin Izet Ćatić.

 

 

Ko je Agan Hodžić

 

Tri sarajevske narodne kuhinje, “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni krst FBiH”, dobile su nevjerovatne donacije vrijedne čak milion konvertibilnih maraka.

 

Novac je u testamentu donirao Kanađanin Agan Hodžić, koji je rođen 1930. godine u selu Kovanj, nedaleko od Rogatice.

 

Agan Hodžić je preminuo 2015. godine, a tokom života je donio odluku da svoje bogatstvo pokloni onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

“Agan je otišao u Kanadu davno prije rata. Obogatio se i svi Rogatičani ga se sjećaju kao dobrog i vrijednog čovjeka. Nakon što su povratnici počeli obnovu kuća u Kovanju, odakle su svi tokom rata protjerani, Agan je pomogao obnovu džamije u svom rodnom selu. Kažu da je dao 100.000 KM”, kaže za Fokus.ba Rogatičanin Izet Ćatić.

 

Agan je za života pomagao i porodicu i svoje bivše komšije. Njegov brat Ćazim prije rata je bio vozač hitne pomoći u Rogatici i svi su ga poznavali.

 

Testament, kojim je novac donirao narodnim kuhinjama napravio je sedam godina prije smrti, tačnije 2008. godine.

 

“Nama je već uplaćeno 270.000, a isto toliko i drugim javnim kuhinjama. Jer su računi bili na dvije-tri banke. To je gospodin koji je živio u Kanadi i testamentom ostavio šta kome pripada i testamentom je naglašeno ‘samo za hranu’”, potvrdila je nešto ranije šefica narodne kuhinje “Stari Grad” Zilha Šeta, poznata i kao tetka Zilha

 

fokus.ba

Komentariši