POZIV na obilježavanje godišnjice brigade

POZIV na obilježavanje godišnjice brigade

 

 

 

 

 

Prošlost zaboravljaju samo oni koji bježe od sebe, koji se nisu izmirili sa sobom, sa svojom sudbinom, slabi-kojima je teret vlastitog postojanja težak za nosit. Takvi bježe i od prošlosti i od budućnosti.

Mi ne zaboravljamo svoju prošlost. Mi ne bježimo od sebe, od svoje sudbine. Mi smo, hvala Allahu, od Njega snagom počašćeni da se sjećamo i da časno nosimo svoja sjećanja, njihova težina nas nezamara, jer nije teret, nego čast.

I jučer, i danas, i sutra, s Allahovom pomoći, u nama će šaptati priče o vjeri, ponosu, časti, ljubavi prema Domovini, jednoj i jedinoj našoj, Bosni i Hercegovini.

I u našim mislima, razgovorima, snovima, osmijesima, živjeće naši heroji, uzori naše prošlosti, branici naše sadašnjosti, snaga naše budućnosti… ŠEHIDI NAŠI u ljubavi našoj neprolaznoj…

Svjedoci snage i žrtve koja nije uzalud. Živjet će u nama živima iskrom života najjačeg svi naši trenutci provedeni s njima, naše straže i odmori, naši osmjesi i naše suze, naša hrabrost i naša odlučnost…

U tihim povečerjima sadašnjosti s naših će usana njihovoj i našoj djeci kapati priče o vjeri, o hrabrosti, o snazi, izdržljivosti i odlučnosti… o nepokolebljivosti, o davno donešenim odlukama koje se nikad više ne preispituju u iskrenom i svjesnom srcu bošnjačkom.

Bosna i Hercegovina je naša domovina,

Na njenim poljima nišani su naših hrabrih predaka

I ječam i pšenica naše sadašnjosti

I klasje zrelo bolje budućnosti…

Dlanovi ispruženi u dovi Gospodaru svjetova, mole, išću, u Njegovu se milost uzdajući

Da nikad više životima najboljih ne moramo označavati menjike i mrginje naše zemlje i slobode njene

I hrabrost i svjesnost zazivaju, ako to ipak bude suđeno

Da srce pod mipškom ruke lijeve

U dovu podignute

Na zadrhti, ne posumnja, ne posustane -nego smjerno s imenom Allahovim

Zakuca hrabrošću naših šehida i naših gazija

Odlučnošću odlučnih

Koja strah u srca neprijateljska unosi i u naumima ih njihovim pometa…

Da Allahova riječ bude gornja, da pravda i sloboda žive

Da Bosna i Hercegovina u crvkutu dječijih sretnih osmijeha

Miriše mirom

Da se u njemu

Skrušeno

Fatihom sjećamo i naših šehida i nas u najčasnijim danima svoga života

Da svim nepravdama, zavidnostima, ogovaranjima, spletkama današnjim

Naša odlučnost jasno poruči!

Slaba je vaša snaga i daleko su vaše mogućnosti od tog da sveti plamen naše borbe i naših sjećanja na nju dosegnete svojim pakostima…

Mi se prošlosti ne odričemo, kao ni našeg danas, ni našeg sutra… niti se bojimo onog jučer, ovog danas, onog sutra… iza svih dunjalučkih briga i problema kad kroz tijesni mezar svi jednom prođemo, na poljani Dana sudnjeg, pred Pravednim sudcem mi se šefaatu voljenog Poslanika i šefaatu naše sabraće šehida nadamo…

Prošlost zaboravljaju samo oni koji bježe od sebe, koje se nisu izmirili sa sobom, sa svojom sudbinom, slabi-kojima je teret vlastitog postojanja težak za nosit. Takvi bježe i od prošlosti i od budućnosti.

Mi ne zaboravljamo svoju prošlost. Mi ne bježimo od sebe, od svoje sudbine. Mi smo, hvala Allahu, od Njeg snagom počašćeni da se sjećamo i da časno nosimo svoja sjećanja, njihova težina nas ne zamara, jer nije teret, nego čast.

I jučer, i danas, i sutra, s Allahovomm pomoći, u nama će šaptati priče o vjeri, ponosu, časti, ljubavi prema Domovini, jednoj i jedinoj našoj, Bosni i Hercegovini.

E.Bajić

Komentariši