Zahvalnica za Smajila Durmiševića

Odziv pjesnika povodom obilježavanja 140 godina od rođenja pjesnika M.Ć.Ćatića je bio na zadovoljavajućem nivou i na ovaj konkurs smo dobili 280 radova. Smajil Durmišević je dobio ZAHVALNICU za sudjelovanje na književnom konkursu Musa Ćazim Ćatić…

 

 

 

REZULTATI KONKURSA ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „MUSA ĆAZIM ĆATIĆ“ ZA NAJBOLJU PJESMU, 2018. godine

 

Zalaganja Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić iz Odžaka na putu vraćanja duga našem velikom bosanskohercegovačkom pjesniku polahko dobijaju oblike. Tako je još jedan književni konkurs Kulturnog udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolje neobjavljene pjesme u kategoriji odraslih, kao i učenika osnovnih i srednjih škola na području Odžaka i Tešnja, održan u čast velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatić, uspješno priveden kraju. 
Odziv pjesnika povodom obilježavanja 140 godina od rođenja pjesnika M.Ć.Ćatića je bio na zadovoljavajućem nivou i na ovaj konkurs smo dobili 280 radova. 
Tako dobar odaziv zadao je selektoru težak zadatak, koje pjesme, među velikim brojem izuzetno kvalitetnih, odabrati. 
Pri objavljivanju konkursa bilo je naglašeno da će se za Zbornik izdvojiti 104 pjesme, međutim, u toku prve selekcije odabrano je 140 pjesama. U drugom krugu selektiranja trebalo je od 140 pjesama izdvojiti njih 104, koje će ući u Zbornik.
Taj izbor je bio,i ovaj puta,više nego težak, skoro nemoguć, pa sam ja, kao predsjednik Udruženja, donio odluku da se sve prvobitno izabrane pjesme uvrste u Zbornik, dakle 140 pjesama. Na tu odluku me ponukala i činjenica da 140 pjesama odgovara 140 godini od rođenja Muse Ćazima Ćatića. 
U najužem izboru od 20 pjesama, obzirom na pjesničko umjeće i ljepotu stihova, svaka pjesma je bila u ozbiljnoj konkurenciji za jednu od nagrada. Pa ipak, na temelju inovativnih kriterija vrijednovanja selektor je donio odluku da nagrade pripadnu pjesmama ovim redom:

– Prva nagrada –„O pjesniku“, autor Kemal Valjevčić / Sarajevo, BiH
– Druga nagrada –„Povratak slavnog disidenta“, autor Rapko Orman / Livno, BiH
– Treća nagrada – „Majstorstvo tišine”, autor Ermin Lagumdžija / Sarajevo, BiH

 

Komentariši