PODLJUN – Babin pogled

Babin pogled na mjesto gdje se nekada nalazila porodicna kuca u Podljunu, kuca i imanje u koje je ulozio sav svoj imetak i trud, kuca u kojoj je proveo svoju mladost……

 

 

 

 

 

PODLJUN – Babin pogled

 

Babin pogled na mjesto gdje se nekada nalazila porodicna kuca u Podljunu, kuca i imanje u koje je ulozio sav svoj imetak i trud, kuca u kojoj je proveo svoju mladost, dobio sinove, mene i Mustafu…

Kuca je srusena granatama sa Pticijaka, a kasnije zapaljena. Komsije srbi su gadjali “zelene beretke”, mog uplasenog babu sa zavezljajem u kom je bilo uredno spakovano odijelo skoro kupljeno u Alhosu na cekove i jedna deka iz Rotexa, u tom zavezljaju je sve ono sto je ostalo od truda i rada vise generacija koje su gradile i ulagale u ovo skromno imanje.

U tom zavezljaju je bila i rana i bol i tuga ali i prkos i inat i snaga.

U tom zavezljaju je i sabah i bolno budjenje poslije anestezije ubrizgane propagandom bratstva i jedinstva u koje smo samo mi naivni bosnjani vjerovali.

Babin pogled govori vise od rijeci… sve je receno pogledom, razumiju i osjecaju ovaj pogled svi rogaticani, stari rogaticani, koji su voljeli i zivjeli u ovom prelijepom gradu.

Pogled proslosti i sadasnjosti, spojeni, pogled radosti i tuge i bola i sjecanja, pogled pun emocija, pogled koji se osjeca.

 

Komentariši