Preminuo dr.sc. Smajil Durmišević

Bosna i Hercegovina, Zenica i Žepa su danas ostali bez još jednog istaknutog borca, patriote, rodoljuba i velikog čovjeka. U 65. godini života preminuo je dr.sc.Smajil Durmišević, doktor, univerzitetski profesor i književnik. Džennaza dr. Durmiševića bit će klanjana u petak u 14:00 sati ispred Sultan Ahmedove džamije u Zenici, a ukop će se obaviti u Žepi, u subotu u 13:00 sati.

 

 

 

Preminuo dr.sc. Smajil Durmišević

 

Bosna i Hercegovina, Zenica i Žepa su danas ostali bez još jednog istaknutog borca, patriote, rodoljuba i velikog čovjeka. U 65. godini života preminuo je dr.sc.Smajil Durmišević, doktor, univerzitetski profesor i književnik. 

Džennaza dr. Durmiševića bit će klanjana u petak u 14:00 sati ispred Sultan Ahmedove džamije u Zenici, a ukop će se obaviti u Žepi, u subotu u 13:00 sati.

 

Iz biografije dr. Durmiševića:

 

Dr.sc.Smajil Durmišević rođen je 06.02.1956. godine u Vrataru, Žepa, općina Rogatica. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1982. godine. Specijalista za školsku medicinu i Higijensko-zdravstvenu ekologiju. Dodijeljen mu je naziv primarijus. Magistrirao je 2001. a doktorirao 2006. godine. Bio je profesor na Zdravstvenom i Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, bio je načelnik  Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo u Zenici od 1997. godine. Poznat i kao jedan od rijetkih pisaca haiku poezije u našoj zemlji.

 

Dr. Durmišević ima referiranih ili objavljenih preko 80 naučno-stručnih radova, te preko dvije stotine i pedeset zdravstveno-popularnih članaka i objavljena tri univerzitetska udžbenika te zbirki pjesama „Nečujni krici – bosanska krvava bajka“, Treptaji“, „Žepski gorocvijeti“ i „Miris divlje ruže“…

Sa svojim prilozima iz kulture, književnosti i medicine bio je često prisutan i na našoj stranici rogatica.com

 

Inna lillahi ve inna ilejhi radzi’un! (Uistinu smo svi mi Allahovi i uistinu se svi Njemu vracamo!)

Molim Allaha, dzelle se’nuhu, da se nasem rahmetli pf.dr. Smajilu smiluje, porodici, rodbini, komsijama i prijateljima podari sabur i sastavi nas u Firdevsu!

 

 

Komentariši