Kako je ova fotografija našla mene

Za ovu fotografiju nisam znao i da postoji i onda prije desetak godina na nekoj đženazi priđe meni Senad Branković koji je na slici u pozadini sjedi i dade mi sliku. Kaže on meni da me nekolike zadnje đženaze tražio Vehab Karić da mi pokloni ovu sliku ali mene nije bilo pa on ostavio meni da ti je dam kad te vidim. Aman moje radosti i tuge kad sam vidio sliku.

 

 

 

 

Kako je ova fotografija našla mene


Za ovu fotografiju nisam znao i da postoji i onda prije desetak godina na nekoj đženazi priđe meni Senad Branković koji je na slici u pozadini sjedi i dade mi sliku. Kaže on meni da me nekolike zadnje đženaze tražio Vehab Karić da mi pokloni ovu sliku ali mene nije bilo pa on ostavio meni da ti je dam kad te vidim.

Aman moje radosti i tuge kad sam vidio sliku.

Na slici desno stojim ja ( al sam se isprsio) lijevo stoji stariji brat Meho (tinejđžerski nestašan) iza mene sjedi od nas stariji brat Fadil a iza Fajke je Ramiz Karić zvani Koreja brat Vehaba Karića koji je vjerovatno autor ove fotografije. U pozadini sjedi Senad Branković a iza Mehe sageo glavu Zehrudin Hađžihasanović (prepoznali ga po njegovom karakterističnom uhu)
Ramiz i njegov brat Vehab su živjeli u Sarajevu ali bi svaki raspust dođi u Rogaticu familiji i uvjek bi donesi dah Sarajevski pa su tako i donijeli fotografski aparat što je onda malo ko imo.


U to vrijeme se najviše provodilo na rijeci Rakitnici i njenim kupalištima a ja nisam još znao plivati. Ako nisi imo stariju braću ko ja onda bi te starija raja iz mahale uhvati za ruke i noge i baci u dubinu rijeke sa međe. Ako bi se počni gušiti oni skaču i vade te pa bi kasnije zaobilazi kupališta gdje su stariji iz straha da te opet ne bace. Ali većina nas bi se odmah nauči plivati. Koprcaš se i batrgaš dok ne izađeš iz dubine i tako malo po malo oslobodiš se. Tako su mene Meho i Fajko bacili sa međe i ja se naučio plivati.


Zato je meni ova slika koju posebno čuvam i koja mi je veoma draga jer na njoj smo nas trojica braće a Fajko i Meho tragično stradali. Fajko uoči rata a Mehu strijeljaše u ratu dušmani.


Želim da se zahvalim Vehabu Kariću na ovom izuzetnom poklonu jer on je pretpostavljo pošto sam izbjego da nisam ponio slike i da je ova slika meni važnija nego njemu.
TAKO RAZMIŠLJAJU DOBRI LJUDI
DOBRI ČOVJEČE VEHABU KARIĆU HVALA TI OD SRCA NA OVOJ LIJEPOJ USPOMENI 

Komentariši