ROGATICA – Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

Na lokalitetu Rudo ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve

Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas (28.8.2020) na lokalitetu Rudo, općina Rogatica. Pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtve bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nastradala 1992. godine.

 

 

 

ROGATICA –  Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

 

Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Rudo, općina Rogatica. Pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtve bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nastradala 1992. godine.

 

Posmrtni ostaci su pronađeni u vrtu porodične kuće, a do informacije da je na ovom lokalitetu ukopana žrtva proteklog rata te o kome bi se zapravo moglo raditi, došli su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH u saradnji sa SIPA-om te Tužilaštvom BiH.

 

 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu, a radi kriminalističko – tehničke obrade i sudsko – medicinskog vještačenja, te izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu uz pomoć koje će se sa sigurnošću utvrditi identitet žrtve.

 

Ekshumacija je izvršena po naredbi Suda BiH, a pod rukovodstvom Tužilaštva BiH.

Komentariši