Ujić Mile: Odvajanje žena i muškaraca po naredbi optuženog

Počeli su iz ove druge kuće izlaziti žene, djeca”, kazala je ona, rekavši da je bilo sedam muškaraca, od kojih je neke poznavala. Svjedokinja je kazala da je Ujića poznavala odranije i da ga je vidjela u grupi s vojnicima. “Mile je čovjek kojeg smi mi poznavali. On je s mojim mužem znao da sjedi, popije kafu”, rekla je ona.

 

 

Ujić Mile: Odvajanje žena i muškaraca po naredbi optuženog

 

 

Zaštićena svjedokinja S-2 je ispričala da je živjela u Rogatici zajedno s porodicom, te da je njen muž posjedovao pištolj, koji je morao predati u aprilu 1992. godine.

Na dan napada na selo Rakitnica, svejedokinja se, kako je izjavila, zajedno s porodicom uputila u šumu.

“Tu smo bili taj dan, u šumi, onako pod vedrim nebom, bez hrane, bez vode”, kazala je S-2, dodavši da su se uputili ka Kozadrama, gdje su se smjestili u jednu kuću.

“Bilo je više žena, djece, tu je bio moj muž, bio je Mirsad Pašić”, rekla je ona.

Kako je objasnila, u jutarnjim satima je počelo granatiranje.

“Prestalo je u jednom momentu granatiranje, počelo pucanje”, kazala je S-2.

Ona je objasnila da su vojnici upali na sprat kuće u kojoj su se nalazili te da joj je muž tom prilikom ranjen, dodavši da su nakon toga izvedeni ispred kuće i da su muškarcima ruke zavezane žicom.

Kako je rekla, naredili su im da idu prema sljedećoj kući, što su oni i učinili.

“Počeli su iz ove druge kuće izlaziti žene, djeca”, kazala je ona, rekavši da je bilo sedam muškaraca, od kojih je neke poznavala.

Svjedokinja je kazala da je Ujića poznavala odranije i da ga je vidjela u grupi s vojnicima.

“Mile je čovjek kojeg smi mi poznavali. On je s mojim mužem znao da sjedi, popije kafu”, rekla je ona.

Kako je S-2 objasnila, tog dana je Ujića vidjela u uniformi, ispred kuće, kako drži “neku stanicu, ‘motorolu’”.

“On je nosio neki spisak, prišao mom mužu”, kazala je svjedokinja, objasnivši da se obratio njenom mužu riječima: “Jesi li to izašao da pucaš na nas?”, te mu je pokazao spisak i upitao ga da li zna imena sa spiska.

“On je, Mile Ujić, na ‘motorolu’ govorio nekom, ne znam kome, koliko ima žena i djece, muškaraca”, rekla je S-2.

Ujić je, kako je navela, naredio dvojici vojnika da odvoje muškarce i žene. Dodala je da su žene i djeca krenuli kroz šumu, te da su došli pred neku kuću u Dobrašini, te da su u toku noći dovedena djeca njenog djevera, koja su bila ranjena.

“Oni su ranjeni od granate, to mi je jetrva rekla”, kazala je ona.

Svjedokinja je rekla da je, nakon dan ili dva, stiglo vozilo hitne pomoći, te da je vidjela Ujića zajedno s još jednom osobom.

“Mile je ušao u kuću, da djecu našu vodi”, kazala je ona, objasnivši da su djecu odveli na liječenje, a nakon toga je stigao autobus koji ih je odvezao u Rogaticu u Srednjoškolski centar, “koji je bio pun izbjeglica”.

Na upit Odbrane da opiše Ujića, svjedokinja je navela da je bio u uniformi, ali da se ne može sjetiti kako je izgledao.

“Ne znam kako da ga opišem, znala sam čovjeka”, rekla je S-2.

U optužnici se navodi da je Ujić 2. augusta 1992. komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na Kozadre, gdje je bilo mještana sela Rakitnica i Dobrašina. U napadu je ranjeno više civila, uključujući i maloljetne osobe, a potom su muškarcima povezane ruke, te su sa ženama i djecom odvedeni u pravcu sela Dobrašina, dok su vojnici zapaljivim mecima zapalili nekoliko kuća.

Komentariši