Osmanović: ANUBIH mora biti upisana u Registar

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uprkos presudi Ustanovnog suda Bosne i Hercegovine, ponovo je odbilo, evo već sedmu godinu zaredom, da Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upiše u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine. Adil Osmanović, bivši ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine upozorava da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krivično djelo, prema Krivičnom zakonu BiH.

 

 

Osmanović: ANUBIH mora biti upisana u Registar, nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo

 

 

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uprkos presudi Ustanovnog suda Bosne i Hercegovine, ponovo je odbilo, evo već sedmu godinu zaredom, da Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upiše u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine.

Adil Osmanović, bivši ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine upozorava da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krivično djelo, prema Krivičnom zakonu BiH.

Podsjećamo, u Odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine stoji da je “Odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u Registar pravnih lica BiH, koji vodi Ministarstvo pravde BiH u suprotnosti s demokratskim načelom Ustava Bosne i Hercegovine i načelom kontinuiteta pravnih propisa Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine”. U Odluci je naloženo Ministarstvu pravde BiH da po hitnom postupku ponovo odluči o zahtjevu ANUBiH za upis u Registar.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je 2013. godine podnijela zahtjev za upis u Registar i to ni do danas nije urađeno. Bez upisa u Registar ANUBiH ne može učestvovati na tenderima, dobijati donacije…

Kada sam bio ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine upoznat sam sa presudom Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine dobila presudu, da je ona u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. I na osnovu te presude Ministarstvo pravde BiH je moralo da upiše u Registar ANUBiH. I to što nije učinjeno, po meni je čista zloupotreba položaja. I drago mi je da imamo ponovo intervenciju Ustanovnog suda BiH koji traži da se te stvari riješe. Što bi kazali, presude Ustavnog suda se sprovode, a ne komentarišu. Ovdje Ministarstvo pravde BiH traži razne načine da ne sprovede odluku Ustavnog suda, što je po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, krivično djelo – naglašava Osmanović.

Dodaje kako je njemu takav odnos Ministarstve pravde BiH neshvatljiv.

– Ja mogu jedino kazati da se to radi iz nekih političkih razloga, koji su meni također neshvatljivi, ništa drugo. Neko iz čisto političkih razloga, nažalost ne želi da država Bosna i Hercegovina ima Akademiju nauka i umjetnosti. Neko želi da to bude svedeno na entitete, pa možda i kantone. Na neke nacionalne okvire, a evo odluka Ustavnog suda je potpuno jasna. Mislim da bi trebalo da budu sankcije za sve one koji ne sprovode odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer su one obavezujuće – kategoričan je Osmanović.

 

 

Komentariši