I pored niske cijene raste proizvodnja i otkup

SVJEŽE KRAVLJE MLJEKO

Povećanje otkupljenih količina rezultat je i stalnog povećanja broja proizvođača. Prešao je cifru od 100 i konkurencija za najmljekara opštine iz godine u godinu sve je veća. Hoće li i dalje tako ići veliko je pitanje. 

 

Proizvodnja mlijeka u Rogatici 

I pored niske cijene raste proizvodnja i otkup

 

ROGATICA – I pored konstantno niske otkupne cijene, proizvodnja i otkup mlijeka u opštini Rogatica iz godine u godinu raste. Pokazuju to podaci da je 2015. godine proizvedeno i mljekarama predato nepunih 426.000 litara. Već 2017. na području opštine proizvedeno je i mljekarama „Pađeni“ i „Milkos“ predato 690.000 litara. Naredne 2018, 832.000, 2019. otkup je prešao milion litara, a prošle, 2021, milion i 132.000 litara,rekoše u Odjeljenju za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave.

Povećanje otkupljenih količina rezultat je i stalnog povećanja broja proizvođača. Prešao je cifru od 100 i konkurencija za najmljekara opštine iz godine u godinu sve je veća.

Hoće li i dalje tako ići veliko je pitanje. Razlog je nenormalno i stalno povećanje cijena stočne hrane, posebno koncentrata bez koga nema dosta i kvalitetnog mlijeka. Otišle su cijene i ostale stočne hrane. 

Slično je i sa ostalom stočnom hranom što direktno utiče na proizvodnju mlijeka a time i na zaradu uzgaivača krava koja nikada nije bila adekvatna uloženom trudu i troškovima.

 

 

Komentariši