MOJI KORIJENI: Unos podataka u program MyHeritage

Za informaciju, trenutno je upisano skoro 68000 osoba sa skoro 13000 fotografija. Na razne načine je pomenuto preko 4000 prezimena, neka sa vrlo detaljnim podacima, a neka sa možda samo prezimenom bez imena.

 

MOJI KORIJENI: Unos podataka u program MyHeritage

 

Jedna od aplikacija koja mi je omogućila da lakše upravljam porodičnim stablom je Genopro, ali je relativno grafički komplikovan ali je poslužio da shvatim koliko je sam proces zahtjevan i komplikovan. Pomislio sam da bi bilo dobro napisati knjigu „Porodično stablo“, pa sam čak i došao do nekoliko različitih knjiga o prodičnim stablima, međutim, od te varijante sam ubrzo odustao iz prostog razloga što sam bio siguran da su mi sve Katice rođaci, a teško bi bilo sakupiti neku vrstu Upitnika koji bi popunjavali svi rođaci koji bi trebali biti u toj knjizi. Znam da je u jednom slučaju taj proces trajao skoro sedam godina, a život ide dalje, dolaz novi potomci i teško je odrediti „nulti“ trenutak, kad bi se pravio presjek „do sada“ i „od sada“. Jedan veliki nedostak takvih knjiga je nemogućnost prikazivanja tzv. Poprečnih veza prema drugim familijama a pogotovu po dubini.

 

Prije desetak godina, jedan prijatelj me upozna sa programom MyHeritage u kojem je on izradio svoje stablo. Odmah sam postao zaljubljenik te aplikacije, jer je vrlo prihvatljiva, grafički jednostavna, lako upisati nove osobe, unijeti nove podatke, fotografije, i još mnogo toga. Vrlo sam brzo prenio podatke iz starog programa u MyHeritage i otkrivam da ima još osoba koje su u istom programu napravile svoja stabla. Povezali smo se i ujedinili podatke. Počeo sam dolaziti do drugih podataka na razne načine, ličnim kontaktom, na dženazama, sa smrtovnica itd. Možda sam i nekima bio naporan, dosadan, ali nije mi žao, jer mislim da je spoznaja da je neka osoba živjela, ostavila nekakav trag, od većeg značaja nego nečije čuđenje. 

 

Tako sam stupio u kontakt i sa osobama iz Rogatice i okoline koji su prisutni na „rogatičkim „ stranicama. Trenutno sam u dobrim vezama sa Nedimom Čengićem Tevom koji poznaje mnoge osobe koje su se našle na ovom mom stablu. „Natjerao“ me da objelodanim ovo što sam do sada uradio kako bi izvršili dopunjavanje sa novim informacijama a i da bi mnogi saznali o svojim familijama, jer za to nema drugih načina.

 

Za informaciju, trenutno je upisano skoro 68000 osoba sa skoro 13000 fotografija. Na razne načine je pomenuto preko 4000 prezimena, neka sa vrlo detaljnim podacima, a neka sa možda samo prezimenom bez imena. Npr. najčešće su pomenuta prezimena Agić, Ajanović, Čaušević, Čengić, Hadžihasanović, Hodžić, Kadrić, Karić, Katica, Lilić, Osmanović, Pašić, Salihagić, Zimić, i mnoga druga. Upisano je oko 36000 muških osoba, te 32000 ženskih, što mi je osobito drago, jer mnogi ne znaju ženske pretke, a upisano je oko 50000 živih osoba, te 18000 mrtvih, sa mogućim greškama ali ne tako značajnim. 

 

Nadam se da će ova objava imati odziva i da će rezultirati upisivanjem novih osoba. 

U sljedećem obraćanju ćemo opisati kako doći do svog dijela stabla. 

 

Nastavice se……

Komentariši