Pešto Sead: Nosio sam tog dana mrtve i ranjene

Pešto Sead: Nosio sam tog dana mrtve i ranjene

Prije 29 godina neko ko se lažno predstavljao da predstavlja cijeli jedan narod (da ne budem dosadan s četnicima a tepali su sebi da su baš to) je napadom na Markale ubio 68, a ranio 142 građana Sarajeva.

Nosio sam tog dana mrtve i ranjene. Bio mi je u rukama tijelo čovjeka kojeg je granata bukvalno prepolovila. Trup u mojim rukama a noge na podu. Nemojte samo o samogranatiranju. Ne o ovoj. Čuo sam je, osjetio je. I palo ih je milion za 4 godine.

Tog dana od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja sa područja Mrkovića na pijaci Markale u masakru je stradalo 68 Sarajlija, a 142 teže i lakše ranjeno. Bio je to prvi od dva stravična masakra na Markalama u opkoljenom Sarajevu. Jezive slike sa ovog mjesta obišle su cijeli svijet. 

Peti februar obilježava se i kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992-1995. godine. Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala. 

Obilježavanje godišnjice: Jezive slike su obišle svijet (FOTO) (VIDEO) Bio sam tu tog kobnog petog februara i nikad to neće izaći iz mene .Na slici sam u plavoj jakni iza kamiona sa leševima.

I znate šta. Ja ne bih o ratu ali “izbija” iz mene. Teško se zaboravlja a lako pamti tolika krv. Jebi ga rođaci… A da mrzim nikad i nikog. Pamtiti MORAM. I to nije sve. Godinu i pol dana kasnije na istom mjestu i na isti način ubijene su 43, a ranjene 84 osobe. Ljudi koje znam i volim a pripadaju “odabranom” narodu znaju da me ovo boli i da ne mogu tako lako zaboraviti.

Nekad moraš biti čovjek i jasno osuditi zločin(e) da bi se vratio u porodicu ljudskih bića.

autor Pešto Sead

Komentariši