Ujić: Vidio optuženog kad su krenuli u Kozadre

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je izjavio da je vidio optuženog Mileta Ujića kada je Gučevska četa u ljeto 1992. krenula u selo Kozadre.

Svjedok Milovan Kojić u istrazi je naveo da je bio pripadnik Gučevske čete i da su pripadnici ove jedinice krajem jula ili početkom avgusta 1992. išli u Kozadre. Kazao je da je čuo da im je zadatak bio da “očiste muslimansko stanovništvo” u Kozadrama i u Dobrašini.

On je rekao da je tog dana vidio Ujića, kao i komandanta Gučevske čete Dobru Cerovića.

“S Ujićem i Dobrom krenula je Gučevska četa. Ja sam ostao na straži”, kazao je Kojić.

On je dodao da je vidio kada su se Ujić i Cerović vratili pred komandu u Gučevu. Naveo je i da je čuo da su paljene kuće u Kozadrama.

Branilac Dejan Bogdanović je rekao da iz iskaza proizilazi da svjedok nije dobio naredbu od Ujića, kao ni da je čuo da je nekom drugom izdao.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz svjedoka Milije Đerića, koji je takođe preminuo. Đerić je naveo da je u oktobru 1992. došao u Rogatičku brigadu, gdje je na poziciji načelnika Štaba zatekao Ujića.

On je kazao da misli da prije optuženog niko drugi nije bio na toj poziciji. Dodao je da je Ujić ubrzo otišao na poziciju načelnika u Ministarstvu odbrane. Đerićev iskaz nema mnogo veze sa 2. avgustom, navela je njegova Odbrana.

Na ročištu je okončano ispitivanje svjedokinje Maide Ćurevac koje je prekinuto 17. novembra. Ona je na pitanje tužioca rekla da postavlja imovinskopravni zahtjev, dok Odbrana za nju nije imala pitanja.

Tužilac je objasnio situaciju sa svjedokinjom, koja se ranije dva puta nije odazivala na pozive Suda. Kazao je da je vještak zaključio da je ona sposobna da svjedoči. Vijeće je reklo da će ta svjedokinja biti pozvana još jednom na ročište prije nego što se izda nalog za privođenje.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. februar.

autor: rogatica.com

Komentariši