Ilić i ostali: Optuženi mu savjetovao da ide iz Rogatice

Na suđenju Zoranu i Radenku Iliću, optuženima za zločine počinjene na području Rogatice, pročitan je iskaz svjedoka koji je govorio o napadima i stradanju Bošnjaka.

Ilić i ostali: Optuženi mu savjetovao da ide iz Rogatice

Na suđenju Zoranu i Radenku Iliću, optuženima za zločine počinjene na području Rogatice, pročitan je iskaz svjedoka koji je govorio o napadima i stradanju Bošnjaka.

Abid Guhdija je kazao da je živio u naselju Toplik i da je sa Zoranom Ilićem radio u pekari. Naveo je da mu je vlasnik pekare u maju rekao da više ne dolazi na posao, jer su tako poručili iz vojske za sve Bošnjake.

“Čuo sam da je počeo progon muslimana. Sretao sam Zorana Ilića. Jednom prilikom mi je rekao da bježim iz Rogatice, da neće biti dobro”, kazao je Guhdija u istrazi.

On je naveo da je odlučio da napusti Rogaticu sa porodicom i da su otišli u Vragolove, gdje su i drugi ljudi izbjegli. Ispričao je da je jednom prilikom ranjen iz snajpera u stomak kada se vratio do kuće u Topliku.

“Ponovo sam došao u Vragolove, gdje smo bili 40 dana. Bio je zbjeg zbog informacija o napadu. Od izbjeglica sam saznao za napade na naselja u kojima su živjeli muslimani, ubijanja, odvođenja žena u školu, gdje je bilo silovanja, o odvođenju muškaraca u logor ‘Rasadnik’”, rekao je svjedok, dodavši da je u Rogatici ubijen njegov daidža.

Na pitanje o dešavanjima u naselju Rudo 19. maja 1992. godine, Guhdija je kazao da je saznao da je bi napad, ali da ne zna ko je u njemu učestvovao.

On je rekao da nema saznanja da je Ilić, dok ga je viđao, bio u nekoj jedinici.

Zoran i Radenko Ilić su optuženi da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Odbrana Ilića je predložila da se, pošto nije u mogućnosti da ispita svjedoka, presluša njegovo svjedočenje pred Sudom BiH iz 2017. godine.

Planirano čitanje iskaza svjedoka Slavka Lubarde odgođeno je nakon prigovora branioca Veljka Ćivše. On je kazao da je vještak u nalazu konstatovao da je svjedok procesno nesposoban, ali da je potrebno utvrditi da li je bio sposoban kada je davao iskaz s obzirom da od ranije ima oboljenje zbog kojeg je sada proglašen nesposobnim. Dodao je da medicinska dokumentacija svjedoka datira od 1998. ali da nije uzeta u obzir prilikom vještačenja.

“Predlažemo da se obavi vještačenje i utvrdi da li je mogao biti saslušan kao svjedok”, rekao je Ćivša.

Tužilac Ahmed Mešić je kazao da je 2020. lično saslušao svjedoka i da nije imao problema, a da Odbrana može kasnije iznositi dokaze u vezi sa kredibilitetom Lubarde.

Vijeće je odlučilo da se na iduće ročište pozove vještak i naložilo da mu se dostave raniji medicinski nalazi kako bi ih mogao cijeniti.

Suđenje se nastavlja 20. marta.

Komentariši