Stručno predavanje o pravilnoj ishrani i zaštiti krompira, te o potrebi upisa u fitoregistar

OGATICA – Područje Rogatice veoma je značajno kao jedan od važnijih proizvođača krompira u BiH a problem u ovoj proizvodnji predstavlja njegova zaštita i ishrana te upis u fitoregistar

Stručno predavanje o pravilnoj ishrani i zaštiti krompira, te o potrebi upisa u fitoregistar

ROGATICA – Područje Rogatice veoma je značajno kao jedan od važnijih proizvođača krompira u BiH a problem u ovoj proizvodnji predstavlja njegova zaštita i ishrana te upis u fitoregistar, kaže Jovana Todorović, viši stručni saradnik za ratarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo.

Ona je za Srnu izjavila da je juče u saradnji sa Agromarketom održano predavanje proizvođačima sjemenskog i merkatilnog krompira u Rogatici koji su imali priliku da steknu nova znanja iz ove oblasti, te da se upoznaju o savremenim načinima i inovacijama u proizvodnji ove kulture.

Ona je istakla da su predstavnici stručne službe kompanije Agromarket istakli važnost pravovremene i kvalitetne primjene zaštitnih sredstava i prihrane, te proizvođačima predstavili trenutno stanje na tržištu kada je riječ o repromaterijalu.

Razgovarano je i o značaju i načinu upisa u fitoregistar, kao jedne od mjera poboljšanja fitosanitarnog nadzora nad onim kategorijama bilja koje su prepoznate kao rizične, odnosno bilje i biljni proizvodi koji su navedeni u Listama VA i VB Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata, kao i sve drugo bilje i biljni proizvodi za koje je na osnovu procijenjenog rizika propisano da su u sistemu registracije“, navela je ona.

Prema njenim riječima, proizvođači sjemenskog i merkantilnog krompira moraju biti upisani u fitoregistar, da bi ostvarili pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće i povrće, odnosno za premiju za proizvedeno, deklarisano, primarno dorađeno i prodato sjeme.

Ona je podsjetila da Agromarket predstavlja jedan od vodećih distributera, zastupnika i proizvođača najšireg portfolija, kako agro, tako i garden proizvoda na tržištu zemalja Balkana.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo, u saradnji sa kompanijom Agromarket, organizovao je za proizvođače krompira u Rogatici stručno predavanje o pravilnoj ishrani i zaštiti krompira, te o potrebi upisa u fitoregistar.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Područna jedinica Istočno Sarajevo djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodinske regije.

Komentariši