Amel ef. Kozlić: Ramazan u Rogatici dočekao najmanji broj povratnika do sada

Amel ef. Kozlić: Ramazan u Rogatici dočekao najmanji broj povratnika do sada

Ramazan je posebno blagoslovljeno vrijeme, vrijeme Kur’ana, teravih-namaza, sehura i iftara, našeg posta, ali i boljih međuljudskih odnosa, kazao je za “Avaz” Amel ef. Kozlić, glavni imam Medžlisa IZ Rogatica.

  • Kontekst u kojem ove godine dočekujemo ovaj mubarek mjesec je iz više razloga najgori do sada. Zato je vrlo važno potruditi se da budemo što produktivniji, kako u našem odnosu prema dragom Bogu, tako i u onim našim, međuljudskim odnosima. Ta dimenzija ramazana posebno dolazi do izražaja u ovim našim povratničkim džematima, gdje je veoma malo naših ljudi, gdje su ti ljudi mahom stariji, penzioneri, vrlo često žive sami. Zato koristimo ove dane da tim ljudima budemo pri ruci, učinimo da osjete da je ovo doista posebno vrijeme – kaže Kozlić.

Dočekan vatrometom
Ramazan u Rogatici dočekan je i vatrometom, a nakon akšam-namaza u Čaršijskoj ili Šudžaudinovoj džamiji u centru grada, u divanhani Medžlisa IZ Rogatica organizirano je i druženje za povratnike. Sve ramazanske aktivnosti odvijat će se u džematu Čaršijske džamije, te Kukavicama, Kramer Selu i Batolu. Mukabela će se tradicionalno, kao i prethodnih godina, učiti u Čaršijskoj džamiji svakog dana ramazana poslije podne-namaza, a prigodnim programima bit će obilježene i mubarek noći Lejletu-l-Bedr, sa centralnim programom za Muftijstvo goraždansko, te Lejletu-l-Kadr.

  • Za razliku od svih prethodnih godina ove godine je najmanje naših povratnika u samom gradu. Ramazan je ove godine u Rogatici dočekala samo 21 osoba. Bez obzira na to MIZ Rogatica je učinio dodatni napor da ovo malo povratnika, kroz vjerske sadržaje u džematima, osjete čari ramazana kao i u bilo kom drugom gradu u našoj lijepoj domovini. U ostalih 13 naših džemata , gdje smo obnovili naše džamije, pokušat ćemo organizirati po jedan zajednički iftar i klanjanje teravih-namaza – kaže Amel ef. Kozlić.

Zajednički iftari
U Čaršijskoj džamiji će zajednički iftari biti organizirani svake subote i u mubarek noćima, uz mevludski program. U džematu Kukavice bit će organizirano nekoliko zajedničkih iftara.

  • U ovom mubarek mjesecu svi želimo zaslužiti Božiju milost i oprost. Ne smijemo zaboraviti da je vrlo važna stvar na tom putu i naša međusobna samilost. Zato je ramazan prilika da se okrenemo našem Gospodaru, ali i da oprostimo, da budemo bliži jedni drugima – poručuje ef. Kozlić.

Avaz

Komentariši