Nešković Zoran i ostali: Premlaćivanje i odvođenje Mehmeda Hajrića

SUĐENJE
Nešković Zoran i ostali: Brutalno premlaćivanje efendije u Rogatici

Marija Taušan27. marta 2023


Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zatočeništvu u Rogatici i premlaćivanju i odvođenju Mehmeda Hajrića, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani.

Zaštićeni svjedok M-2 kazao je da je prilikom povlačenja iz Žepe zarobljen, a 8. avgusta 1995. iz Višegrada odvezen u Rogaticu, gdje je zatvoren u logor “Rasadnik”. On je rekao da su ga iz Višegrada prevezli optuženi Zoran Nešković i Nenad Ujić.

“Nešo Ujić pokazivao je iz auta: ‘Evo vam tu džamije.’ Bila je sravnjena. ‘Evo vam još jedne’”, prisjetio se M-2, koji je svjedočio iz posebne prostorije uz izmjenu lika i glasa.

Uz Neškovića i Ujića naveo je da su u “Rasadniku” bili i optuženi Panto Pantović, Pero Despet i Slaviša Đerić, kao i drugi  stražari. Kazao je da ga je Đerić udario prilikom ulaska u ćeliju.

Svjedok je ispričao da je vođen na ispitivanje kod vojnog komandanta u Rogatici, Rajka Kušića, koji je bio u prijateljskim odnosima s njegovom rodbinom i koji mu je rekao da će ga spasiti.

Jedne prilike Despet i izvjesni Beli odvezli su ga kod Kušića, koji mu je rekao da je on mlad i da mu neće ništa, ali da može vidjeti kako kažnjavaju zločince. Ispričao je da je uveden Amir Imamović iz Žepe, kojeg su odmah počeli tući,

“Beli ga je udario čizmom u vrat, u predjelu grkljana. Zakrkljao je…”, prisjetio se M-2, dodajući da je Kušić rekao da Imamovića odvezu u Dom zdravlja.

Kazao je da je potom uveden efendija Mehmed Hajrić iz Žepe, kojeg su takođe počeli odmah udarati i kasnije ih zajedno zatvorili u ćeliju u “Rasadniku”. Prema riječima svjedoka, Hajrić je bio u izuzetno lošem stanju i nije mogao govoriti. Kazao je da su u ćeliji Hajrića brutalno udarali Predrag Riković, Dragan Nikolić, Pero, a da je Nešković stajao na vratima i pio kafu.

“Svi su ga udarali, a najviše Dragan Nikolić zvani Franco”, naveo je svjedok.

Tužilac Dževad Muratbegović pitao je svjedoka da li je u tome učestvovao i Đerić, kao i da li je tada vidio Ujića. Odbrane su prigovarale zbog sugestivnih pitanja tužioca. On je svjedoku predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da su Hajrića udarali “Panto, Nikolić, Đerić, Ujić i drugi”. Svjedok je potvrdio da je tako rekao.

M-2 je ispričao da je sutradan u zoru ta grupa došla po Hajrića i odvela ga u pravcu potoka, nakon čega je začuo nekoliko pucnjeva.

“Oni su se vratili. Efendiju više nisam vidio”, kazao je svjedok, dodajući da je poslije čuo da su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani.

Svjedok je rekao da je Panto poslije dolazio i pitao za efendiju, na šta mu je on rekao: “Pa vi ste ga odveli”, a da mu je on odgovorio: “A, jest”.

Svjedok je govorio i o maltretiranju Mustafe Hodžića, kojeg su, kako je naveo, tukli “Panto, Đerić i Nikolić”.

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjeno nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Odbrane će unakrsno ispitati svjedoka u nastavku suđenja, 8. maja.

Komentariši