Svečano su promovisane poštanske marke sa motivima Žepe

Svečano su promovisane poštanske marke sa motivima Žepe

U sali Glavne pošte u Sarajevu svečano su promovisane poštanske marke sa motivima kulturno-historijskog naslijeđa Žepe ‘Most na rijeci Žepi’ i ‘Redžep – pašina kula’, kao neprikosnoveni i stameni simbol povratka i simbol života koji opstaje uprkos svim nedaćama.

BH Pošta je ova dva motiva uvrstila u redovno izdanje poštanskih maraka na prijedlog prof. dr. Benjamina Kulovca uz posvetu Žepi, herojskom gradu i jednom od najznačajnijih simbola povratka u BiH.

Prisutnima su se u ime domaćina promocije obratili generalni direktor BH Pošte dr.sci. Mirsad Mujić i prof. dr. Benjamin Kulovac kao predlagač motiva maraka koje su danas promovisane. Prvi štampani primjerci maraka su, osim predlagaču prof. dr. Kulovcu, uručeni i bivšem ministru odbrane BiH generalu Sifetu Podžiću i gospodji Esmi Palić, supruzi pukovnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandanta odbrane Žepe heroja rahmetli Avde Palića te gosp. Hajrudinu Andeliji.

Autori obje marke su rahm. Mujo Kulovac (crteži mosta i kule koji su korišteni za izradu markica su nastali za vrijeme boravka mog babe, rahmetli Muje u logoru u Šljivovici, nacrtani na papiru za motanje duhana i po sjećanju,a koje je naša porodica ustupila BH Pošti na korištenje) i dizajner BH Pošte, Abdulah Branković, koji je to uredio. Velike zasluge za ovo idu našem Beni,i generalnom direktoru BH Pošte Mirsadu Mujiću,kao i ostalim uposlenicima Pošte koji su učestvovali u ovom za nas Žepljake, velikom projektu.

Ove markice će putovati širom Svijeta i nositi priču o Bosni,Žepi i njihovim ljepotama i kulturnom naslijeđu.Hvala našim Žepljacima i svim drugim gostima koji su se odazvali našem pozivu i svojim prisustvom uveličali ovu promociju!

Komentariši