Konjic: Obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade

Konjic: Obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade

U Konjicu je jučer obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice je organizovalo Udruženje “Četvrta muslimanska slavna lahka brigada” iz Konjica, a povodom 4. aprila, Dana brigade.

Ratni komandant Četvrte muslimanske brigade Nezim Halilović Muderis je podsjetio na značaj čuvanja sjećanja na borbu za slobodu.

– Ovo je jedan o načina očuvanja kulture pamćenja, i vrlo važan datum, ne samo za pripadnike Četvrte muslimanske slavne brigade nego i za sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine. Mogu da kažem da smo mi, ustvari, jedan mali komadić u velikom mozaiku odbrane naše domovine Bosne i Hercegovine i naša je obaveza da čuvamo te tekovine i sačuvamo od zaborava našu vitešku borbu koju smo vodili na cijelom prostoru naše domovine – rekao je Muderis.

Podsjetio je da Konjic spaja Bosnu i Hercegovinu i da je ta spona sačuvana u odbrani, te da su u njemu slomljene dvije agresije na Bosnu i Hercegovinu, srpska i hrvatska.

– Možemo s ponosom da kažemo da je Konjic herojski branjen, i da je odbranjena i fabrika municije Igman koja je mnogo značila za odbranu cijele naše Domovine, pogotovo u početnom periodu kada je oslobođena kasarna Ljuta i kada smo uz Allahovu dž.š. pomoć osigurali dovoljno materijalno-tehničkih sredstava za, ne samo da branimo Konjic, nego i da pomognemo dvadeset općina u Bosni i Hercegovini – dodao je Muderis.

Komentariši