Uz dobru organizaciju sve je moguće

Uz dobru organizaciju sve je moguće

Autor: Sead Pešto

Da bi napredovao stalno se moraš “mjeriti” Vidjeti kako rade drugi, bolji od tebe i uporediti svoje stanje sa vrhunskim timovima i igračima u Evropi je nešto što bi trebalo biti jedan od prioriteta svakog mladog sportiste.

Mi smo to uradili na ovim treninzima sa  generacijom mladih košarkaša Partizana koji su istih godina kao i Emin. Konkurentni smo je blaga riječ za ono sto je Emin pokazao na tim treninzima i to je ono što raduje. To će mu sigurno biti podsticaj da  bolje trenira i više vremena posveti košarci nego kompjuteru a to je pored testiranja njegovih mogućnosti jedna od najvažnijih stvari.

Neprijatelj sporta br 1 su mobitel i kompjuter. Druga bitna stvar su putovanja, upoznavanje sa drugom djecom, drugim kulturama i državama te usmjeravanje svoje energije na prave i bitne stvari. Siguran sam da će ovaj mali izlet u svijet ozbiljne košarke puno značiti za još bolji i kvalitetniji pristup treningu u narednim godinama. Vidjeli smo i upoznao sam Emina sa Duletom Vujoševićem (pita me Emin: je li to onaj što je davio svog igrača pa ovaj sad igra u NBA)

Gledali smo izbliza neke od najboljih mladih košarkaša u Evropi do 18 godina. Dvojica od njih su donedavno bili članovi košarkaskih klubova iz naše zemlje koji su sjajno radili i rade sa mladim KK Koš ( Dino Subašić) i OKK Spars( Filip Jović). Oni su dokaz da se u nekim ranim fazama karijere igrač može razviti i u “malim”klubovima.

Uz dobru organizaciju sve je moguće.  Do nekog uzrasta na žalost jer ipak smo limitirani neigranjem adekvatnog takmicenja u mlađim uzrastima. To je sigurno nešto na čemu ćemo raditi i tjerati KS BiH na promjene u narednom periodu. Nepostojanje edukativnih seminara, fakultetskog obrazovanja i nedostatak kvalitetnog trenerskog kadra su najveći problem naše košarke. Neki pamte da je prije rata  Fakultet sporta( tada se zvao DIF) imao jednu od najjačih katedri za košarku u bivšoj državi. Vrijeme je da se nakon 30 godina spavanja i “sadake”pokrenemo i napravimo kvalitetno obrazovanje za mlade trenere i sportske radnike. 

Priča se odavno da nema dovoljan broj kvalitetnih mladih igrača. Kako napraviti dobre igrače ako nema (dovoljno) kvalitetnih trenera. To naprosto nije moguće. Sve to treba mijenjati i Bosna MVP će biti prva koja će delegirati neka od tih pitanja u narednoj takmicarskoj sezoni.

Komentariši