Sjećanje na profesora Ramu Arnautovića, čovjeka koji se borio za ratnu siročad

Sjećanje na profesora Ramu Arnautovića, čovjeka koji se borio za ratnu siročad

Bio je ratno siroče u Drugom svjetskom ratu i trudio se da svojim pisanjem i radom skrene pažnju na problem vezan za smještaj ratne siriočadi nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Na današnji dan (18. april) prije dvije godine umro je profesor i književnik Ramo Arnautović, čovjek koji je posebno bio posvećen borbi za bolji tretman ratne siročadi. Bio je sam ratno siroče u Drugom svjetskom ratu i trudio se da svojim pisanjem i radom skrene pažnju na problem vezan za njihov smještaj, uz objašnjenje da je bolje da ratna siročad budu u hraniteljskim porodicama nego u domovima.

Ramo Arnautović rođen je u Živaljevićima, općina Rogatica, 15. oktobra 1933. godine. Prvi razred osnovne škole okončao je u rodnom mjestu 1941. godine, da bi krajem te i tokom naredne godine prošao najtežu golgotu ratnog stradanja, kao i mnoga druga djeca.

Zahvaljujući MDD “Merhamet” BiH, u jesen 1942. godine smješten je u Žepču, gdje je dočekao kraj rata, a potom odlazi u dječiji dom za ratnu siročad. Prekinuto školovanje zbog ratnih dejstava nastavio je u Ilijašu, Čajniču, Cavtatu, Tuzli, Bugojnu, Banjoj Luci i Sarajevu, a kasnije i u Beogradu.
Po okončanju srednje škole studirao je historiju i geografiju, biologiju i hemiju, te vojne nauke, i stekao diplome Više pedagoške škole, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Fakulteta narodne odbrane u Beogradu, a zatim je postao i magistar vojnih nauka.

Od 1963. godine predavao je hemiju, biologiju, biohemiju, te odbranu i zaštitu u nekoliko srednjih škola u Bosni i Hercegovini, a bio je direktor Gimnazije i Srednjoškolskog centra u Donjem Vakufu.

Kao univerzitetski nastavnik radio je od 1978. do jeseni 2002. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Mašinskom fakultetu u Zenici i Pedagoškoj akademiji u Zenici.

Objavio je u časopisima i zbornicima, 93 naučna i stručna rada iz oblasti obrazovanja i odgoja, stradanja djece u ratu i miru, i narodne odbrane. Dobijao je nagrade na književnim konkursima na prostoru bivše Jugoslavije.

Komentariši