MUDERRIS: Našu domovinu neće odbraniti stranci, i tokom agresije su samo evidentirali stvari

U LUKSEMBURGU OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
MUDERRIS: Našu domovinu neće odbraniti stranci, i tokom agresije su samo evidentirali stvari

Jučer je u Luksemburgu, u gradu Wiltzu, pred nekoliko stotina Bošnjaka održana bajramska akademija i obilježen Dan šehida. Specijalni gosti programa bili su Nezim ef. Halilović Muderris i učač ilahija i kasida Mustafa ef. Isaković. U programu su nastupio i mektebski hor Islamskog kulturnog centra Sjever s preko 100 djece, a prigodne stihove Muse Ćazima Ćatića i Safvet bega Bašagića govorio je Amar ef. Horozović.
U razgovoru Nezima Halilovića i novinara Almira Mehonića upućene su snažne poruke vezane za aktuelnu situaciju u BiH a u kontekstu Dana šehida.

Opstanak naše domovine i nas kao naroda je pravi keramet. Jer nema racionalnog objašnjenja kako smo mi uopće goloruki uspjeli da odbranimo našu domovinu. To je teško vrijeme ali to je vrijeme našeg ponosa, našeg uspravljanja i dostojanstva. Nikada mi Bošnjaci ne smijemo zaboraviti da je u temelje naše domovine BiH položeno 37.000 tijela najhrabrijih od nas. To su oni naši šehidi i pali borci pripadnici Armije i Mup-a BiH koji nas obavezuju da budemo puno moralniji, odvažniji, odgovorniji i da mnogo više volimo našu domovinu BiH, rekao je Halilović.
On je istakao da je veoma važno da Bošnjaci ističu žrtvu koju su podnijeli, ali i da se odupru agresivnom nasrtaju medija koji Bošnjake hoće demoralisati kako bi o sebi formirali mišljenje da su žrtva, da su bespomoćni, ostavljeni, slabi i da nemaju nikakve šanse.

Sve je upravo suprotno od toga. Mi smo u toku otpora agresiji pokazali svu svoju veličinu. Mi smo naspram četvrte vojne sile u Evropi stali goloruki. Mi na početku agresije nismo imali protutenkovsko naoružanje. Tada se pred tenkove stajalo sa flašama benzina, rekao je Halilović.

Mi smo na svojim rukama imali one koji su u svojim poslijednjim trenucima, kada su napuštali ovaj svijet. Oni nisu bili u grču, strahu i boli. Ili su izgovarali šehadet ili pogledi naših saboraca nisu, to svjedočim, bili usmjereni u nas. Nisu od nas tražili pomoć. Jer kada god su postizali šehadet, shodno hadisu, u tom trenutku su vidjeli svoje mjesto u džennetu. Zato su se i radovali i nisu se obazirali na nas i od nas tražili pomoć.
Muderris je naglasio da su Bošnjaci prkosni, bez obzira na udare koji su usmjereni na njih.

Mi ćemo, ako Bog da, preživjeti i Bosne će biti. Bošnjaci moraju da shvate, isto kao u toku oružane agresije, međunarodni faktori su tu samo da evidentitaju stvari. U političkom smislu našu domovinu neće odbraniti stranci. Sudbinu naše domovine moramo da preuzmemo mi. Mi ne smijemo da budemo u podređenom položaju. Mi smo jednom ispravili kičmu i ta bošnjačka kičma se više ne smije savijati. U toj našoj borbi moramo da isturimo one koji su najbolji od nas i moramo da pravimo timove. Jer ovo nije vrijeme pojedinaca, bez obzira koliko pojedinac može da bude sposoban, jer pojedinac može da bude uklonjen na ovaj ili onaj način. Mi moramo praviti timove. A na čelu tih timova moraju biti oni koji su najbolji. U institucijama BiH na nižim i srednjim nivoima ima toliko dobrih patriota koji savjesno obavljaju svoj posao. Ponekad nam fali onaj prvi saff ali ćemo i to, inšallah, poredati, naglasio je Muderris obraćajući se velikom broju okupljenih Bošnjaka na skupu u Luksemburgu.

Muderris je apelovao na bošnjačku dijasporu da pripazi šta gleda. Da se ne truju nekim kanalima koji ciljano idu da ih demorališu.

Meni kada neko kaže jesi li gledao FACE TV, ja kažem da za mene to ne postoji. Kakav Face? To je završena priča. Sve ono što ide da demorališe naš narod, ja sam protiv toga. Mi ne smijemo jedni protiv drugih da pravimo frontove. Ako želimo da sačuvamo domovinu Bosnu i Hercegovinu moraćemo praviti front za domovinu BiH. Onaj koji ne bude u tom zajedničkom frontu, on je izdajnik našeg naroda.

Organizator skupa je bio Islamski kulturni centar Sjever iz luksemburškog grada Wiltz.

Komentariši