Peti put se borim za prvaka Evrope bez podrške države, to je sramotno

Iron Puki pred meč karijere: Peti put se borim za prvaka Evrope bez podrške države, to je sramotno

Najbolji bh. bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, branit će 3. juna titulu prvaka Evrope u njemačkom Baden-Württembergu protiv Francuza Sirila Makiadija.
Puki (35 godina, 22 pobjede, 1 poraz) je danas održao konferenciju za medije na kojoj je najavio borbu za odbranu šampionskog pojasa u organizaciji WBA protiv Sirila Makiadija (42 godine, 14 pobjeda, 2 poraza, 2 neriješena).

“Ovo je najvažniji meč u mojoj dosadašnjoj karijeri iz razloga što se borim sa najrangiranijim protivnikom do sada. Moj protivnik je višestruki prvak Francuske i to je velika motivacija za mene. Pobjednik će najvjerovatnije ući u sam vrh svjetskog boksa i biti u samom vrhu liste izazivača za svjetsku titulu u najstarijoj bokserskoj organizaciji na svijetu, WBA. Biti prvak Evrope je velika čast i za mene, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Očekujem dug meč, ali ne želim ga završavati po svaku cijenu što prije. On je viši od mene, dosta iskusan, lukav, odboksao je duplo više rundi od mene”, govori Puki.

Puki je više od četiri mjeseca u punom trenažnom procesu.

“Pripreme su bile veoma teške i zahtjevne, prvenstveno zbog dužine. Prvo sam trebao boksati u februaru, a potom u aprilu, no oba puta je borba pomjerena. Morao sam ići iz priprema u pripreme, više od četiri mjeseca sam u pripremama. Odradio sam sve kao i do sada što sam radio. Svaki segment mi je bio važan iz razloga što je teže braniti titulu nego je osvojiti. Sada je veći pritisak na meni nego na protivniku. Motivisan sam i ambiciozno ulazim u borbu. Dat ću maksimum da se što bolje predstavim i pokušati odbraniti titulu prvaka”, poručio je Puhalo.
Za kraj je naš najbolji bokser istakao kako je razočaran odnosom institucija vlasti prema njemu, ali i prema svim vrhunskims portistima.
“Institucije zadužene za sport bi mi mogle pružiti veću podršku jer sam ja, ipak, prvak Evrope i sedmi na listi izazivača za svjetsku titulu među 1.200 boksera. Dovoljno je reći da smo u svim kategorijama među 15 najboljih s Balkana samo Filip Hrgović i ja. Razočaran sam odnosom države prema nama, isto kao da nas ima milion s ovakvim rezultatima, pa da nema dovoljno budžeta za nas. Apelujem i molim ih da se to promijeni. Mi smo najbolji ambasadori naše države. Oni nemaju dovoljno svijesti koliko je teško u bilo čemu biti prvak Evrope, a ne u jednom od najtežih sportova. Peti put se borim za prvaka Evrope, a to se ne može uraditi na sreću. Peti put idem u Njemačku bez podrške države, to je sramotno. Neću šutjeti na sve to, ne dozvoljava mi karakter, niti mogu podnijeti da s ovakvim rezultatima idem da se borim sa svjetskim velesilama bez podrške države”, poručio je Iron Puki.

Borba između Pukija i Makiadija na bokserskom eventu kojeg organizuju 01NE Sport Menagment GmbH i promoter Danijel Todorović u njemačkom Baden-Württembergu će biti održana u večernjim satima 3. juna uz direktan prijenos na FACE TV.

Komentariši