Husnija Kapo vozio sina (13) u bolnicu, pa dobio novčanu kaznu od 230 KM

Husnija Kapo vozio sina (13) u bolnicu, pa dobio novčanu kaznu od 230 KM: “Trčeći sam ga morao nositi”, evo šta kažu iz policije

Husnija Kapo, otac 13-godišnjeg dječaka koji boluje od trombocitopenije, dobio je novčanu kaznu i prekršajni nalog zbog brze vožnje u Sarajevu kada je vozio sina u bolnicu na kliniku koja se nalazi u naselju Jezero.

Njegov sin povraćao je krv, a policijski službenici su ga zaustavili i kako Kapo tvrdi za portal “Avaza”, nisu mu željeli pomoći. Sve se dogodilo 04. juna ove godine.

Sin povraćao krv

– U nedjelju čitav dan dijete je povraćalo. Međutim, negdje oko 19 sati počeo je povraćati krv i imao je također stolicu koja je bila krvava i to nam je bio alarm za bolnicu. Supruga i ja smo s djetetom krenuli u bolnicu našim automobilom. Dijete ima trombocitopeniju, koja je ustanovljena po rođenju, i anomalije nogu i ruku. Kod mosta Ciglane ponovo je povratio krv i počeo sam malo brže voziti, 50 km/h je ograničenje na toj dionici. To je prema stadionu Koševo, ulica Alipašina. Pošto je povratio krv, malo sam „nagazio“ na gas i prešao sam ograničenje 27 km/h. Ja sam vozio 77 km/h i kod stadiona Koševo sam vidio ablendovanje policijskog vozila, izlazi policajac na cestu i zaustavlja me. Ja sam stao i pitao me je „Znate li što sam vas zaustavio?“, rekao sam „Sigurno brza vožnja“. Rekao mi je „Jeste, pali ste na radaru“. Rekao sam mu da nazad u automobilu imam dijete s posebnim potrebama koje povraća krv i usta su mu sva krvava bila. Kaže „Dobro, sve to znam, ali morate mi dati dokumente“. Kažem „Nemam nikakvih dokumenata. Čovječe, u trenerci sam, moram do bolnice“ i tu smo se počeli raspravljati. Rekao sam „Evo vam kompletno auto. Nemam vremena da se raspravljam, djetetu je u pitanju život. Ja uzimam dijete u naramak i upućujem se trčeći sa suprugom prema bolnici – rekao je Kapo za portal “Avaza”.

Dodao je da se u tom momentu zaustavlja automobil u kojem je bio njemu nepoznati muškarac koji se ponudio da ih odvuče do bolnice. Tvrdi da je  bila i jedna žena na tom mjestu koja je bila očevidac.

Sin Husnije Kapo na klinici. Facebook

– Pitao me je „Što trčiš s djetetom u rukama?“, rekao sam mu „Moram do bolnice“. Rekao mi je da sjednem i odvukao me je do bolnice. Automobil je ostao u saobraćajnoj traci. Policajci nisu ni pokušali da mi pomognu, ni da me zaustave, ni ništa. Jednostavno su stajali i gledali. Kasnije sam se vratio po vozilo i pričao sam s policijom. Rekli su mi „Nema veze, napravili ste prekršaj“. Kazao sam im da to što su me zaustavili je uredu, poštujem. „Ali kad sam vam objasnio situaciju, kad ste sami vidjeli situaciju, vaša dužnost je bila da uzmete dijete i premjestite u policijsko vozilo i odvučete do prve medicinske ustanove ili da upalite rotaciju i da me propratite do prve medicinske ustanove, pa kasnije bi mogli utvrđivati ko je za šta kriv. Znači da ste direktno i svjesno ugrozili život djeteta“. Rekli su mi „Nećeš ti nama pametovati.“ – izjavioje Kapo za portal “Avaza”.

Podnošenje tužbe

Policijskim službenicima je rekao da će podnijeti tužbu protiv njih te da kaznu neće platiti.

– Išao sam u unutarnju kontrolu u PU Centar. Međutim, službenik PU Centar mi je rekao da su mladi policajci i kad mi dođe kazna na adresu da je potpišem i na sud da odnesem dokaze i sud će amnestirati kaznu, ali će mi dati ukor. Rekao sam „Kakav ukor, nisam nikakav prekršaj napravio. Vi ste napravili. Što me niste propratili do bolnice?“. Vozilo mi je bilo upaljeno sa sva četiri žmigavca – dodao je Kapo.

Naglasio je da nalog u tom momentu nije želio potpisati te da mu se policajci nisu predstavili. Na nalogu je pisalo ime jednog službenika. Dodao je da će ovaj slučaj preuzeti advokat (op.a. identitet poznat redakciji).

Husnija Kapo ispred klinike na Jezeru. Facebook

Šta kažu iz policije?

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su nam potvrdili da su 04. juna 2023. godine, u ulici Alipašina bb, policijski službenici vršili pojačanu kontrolu saobraćaja i radarsku kontrolu, te izmjerili brzinu kretanja vozila od 78 km/h u mjestu gdje je najveća dozvoljena brzina 50 km/h, a kojim je upravljao Husnija Kapo te da u vrijeme upravljanja vozilom kod sebe nije imao vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, a na vjetrobranskom staklu nije bilo sticker-naljepnice.

Kako navode iz MUP-a KS za portal “Avaza”, sutradan, 05. juna 2023. zaprimljen je email u PU Centar, a građanin je poučen o pravima, te upućen na mogućnost traženja sudskog odlučivanja. Radar je vozača snimio zbog prekoračenja brzine.

Husnija dobio prekršajni nalog. Avaz / Privatni arhiv

Iz MUP-a KS su kazali da pokazivači smjera (op.a. četiri žmigavca) nisu bili aktivni u vrijeme zaustavljanja predmetnog vozila.

Iz policije su za portal “Avaza” potvrdili da Husnija Kapo nije imao vozačku dozvolu te da je vozio automobil Peugeot 307.

Komentariši