Raspitati se kako se to radi u regionu i Evropi i to promijeniti i ovdje

Raspitati se kako se to radi u regionu i Evropi i to promijeniti i ovdje

PISE: SAAD PESTO

Veceras u Hillsu na sjajnom košarkaškom turniru kojeg organizuje takođe bivši Bosnin igrač Dejan Radović zajedno sa Admirom Prašovićem i udruženjem koje se bavi promocijom sporta, sreo sam našeg bivšeg igrača Seada Šehovića.

Jako emotivno nakon toliko vremena. Stručni je koordinator u Podgorici. U šali kaže ja sam sad ono što ste bili vi prije 20 godina u košarkaškom klubu Bosna. I reče mi još jednu jako bitnu stvar: pokušaću da radim u svom klubu ono što ste vi radili tada u Bosni. Mislim da to ni sada nema niti jedan klub u regionu.

Naravno da ima ali zamislio sam se..i zaista kad malo bolje razmislim to je stvarno bila sjajna priča u tih nekoliko godina. Bez ikakvih ozbiljnijih novaca uloženih u omladinsku školu tih godina je izraslo nekoliko dosta zanimljivih igrača: braća Šehović, Nihad Đedović, Emir Zimić, Osman Džedi i još nekoliko njih. Neki od njih su svoje prve košarkaške korake počeli u drugim klubovima ali su sve najbitnije od 14 do 18-te godine naučili u KK Bosna. Dva su čovjeka sjajno vodila taj projekat i sjajno je što smo nas dvojica ponovo zajedno u košarkaškom klubu MVP. Uz nadam se pomoć i saradnju sa KK Bosna rezultati neće izostati.

Dvorana i rad nekoliko sati dnevno nemaju alternativu. Ja bih volio da to bude 7-8 sati dnevno za svakog igrača ali dok ne budemo imali svoju dvoranu to nije realno. Nikad mi nece biti jasno kako je ta omladinska škola svih ovih godina nakon rata bila toliko neželjeno dijete svih tih upravnih odbora. Tih godina smo imali jednu plohu u ledenoj dvorani centra Skenderija koja je bila potpuno gola, samo parket-bez koševa. Uspjeli smo to opremiti uz pomoc Merkur osiguranja i počeli raditi vrlo ozbiljno i sistematski. Imali smo dvoranu za trening kad god poželimo, naravno placali smo Skenderiji svaki termin po važećim cijenama i rezultati nisu izostali. Bilo je to sjajno vrijeme. Dva sjajna direktora Dino i Avdija i nas nekoliko smo zaista uz minimalne finansije napravili najbolju omladinsku školu u državi.

Senad Redžić, ja, Enes Numanović, Admir Tutić, Dženan Podbičanin, Kenan Magoda ,Igor Stojanović Damir Pindžo, Mirza Trhulj, Davor Radović i jos nekoliko mlađih trenera smo disali kao jedan. Rijetko kvalitetan trenerski kadar čak i za regionalnu košarkašku scenu. Uz Senada i mene koji smo ponovo zajedno u istom timu osjecam ponovo dobru energiju kao i onda ali jos uvijek osjecam da to ni sada nece biti finansirano na sistematičan način kao ni tih godina. A čuda se mogu praviti sa našom sarajevskom i djecom iz cijele BiH. Samo trebamo sistematsko finansiranje za talentovane igrače.

Navešću samo jedan primjer iz KK Split. Grad Split financira kosarkaski klub Split, bivšu Jugoplastiku sa otprilike 600.000 eura godisnje uz uvjet da 113.000 eura mora ici za omladinske selekcije. Djeca moraju imati novce za termine, za opremu, putovanja i sve ostalo sto pripada jednom mladom vrhunskom sportisti.

Moraju jer to je standard i više se niko ne zajebava sa stupidnim ograničenjima da trening traje sat i 15 minuta a nama treba trening od 3 sata… Dok se ne bude uvelo takvo recipročno finansiranje omladinskih i seniorskih selekcija nikad se ništa ozbiljno neće promijeniti.

Zato čekajmo nekoga ko će pročitati ovo, raspitati se kako se to radi u regionu i Evropi i to promijeniti i ovdje. Ima u Sarajevu nekoliko klubova koji odlično rade s djecom i imaju odlicno organizovanu školu košarke ali to jednostavno nije ono što može praviti vrhunske igrače u kontinuitetu. Spars i Koš su dokazali da se može raditi sjajno uz ulaganje privatnih novaca u omladindske selekcije ali ovaj grad zaista treba ozbiljnu Bosnu kojoj ce temelj biti sarajevska djeca. Živim u nadi da ce se to desiti za mog života potpuno mi je svejedno da li cu ja biti dio toga.

Ja imam svoj mali-veliki klub MVP koji pruža ljubav, znanje i dobro vaspitanje za svakog onog ko je dio nas. To je dovoljno da budem sretan, radim ono što volim i ispunjen sam svake sekunda svakog dana.

Svi koji budu uz mene osjetice kakva je to energija i bezrezervna ljubav prema djeci, košarci i košarkaškom klubu Bosna.

Komentariši