U četiri zemlje regije stambeno zbrinuto 36 hiljada raseljenih osoba

U posljednjih deset godina u okviru Regionalnog stambenog programa osiguran je trajni smještaj za 36.000 raseljenih osoba iz četiri države regije- Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovo je rečeno na završnoj regionalnoj konferenciji koja se održala u Sarajevu, 29. novembra.

Evropska unija je osigurala 238 miliona eura za Regionalni stambeni program, a dodatnih 56 miliona eura su obezbijedili SAD, Njemačka, Norveška, Švicarska, Turska, Italija i drugi.

“Stambeni objekti za korisnike regionalnog stambenog programa napravljeni su po najvišim standardima”, kazao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Dodao je i kako je ostalo još oko 300 porodica koje trebaju pomoć, te pozvao vlasti u regionu da završe izgradnju domova za te osobe.

U okviru programa, osiguran je trajni stambeni smještaj za 10.000 izbjeglica i povratnika u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH još oko 4.000 osoba se nalazi u kolektivnim centrima.

U Bosni i Hercegovini (BiH), prema podacima državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice iz 2015. godine, ima ukupno 121 kolektivni centar.

Većina izbjeglih i raseljenih nije u mogućnosti da se vrate na svoju imovinu, ili je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine, nisu ni imali.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu.

Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije, navodi se na sajtu UNHCR.

Cilj programa je, kako se navodi, da doprinese rešavanju “produžene krize raseljavanja najugroženijih izbeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine”.

Komentariši