Šejh Mustafa ef. Čolić

Šejh Mustafa ef. Čolić

U Podžeplju je 1941.g. na početku svoje imamske karijere službovao ugledni učenjak i šejh Mustafa-efendija Čolić, bošnjački alim i jedan od najplodonosnijih tarikatskih autora 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini. 

Rođen je 1. marta 1921. godine u Pločniku – Sokolovići, općina Rogatica.
Uoči Drugog svjetskog rata završio je školovanje u Medresi kao učenik generacije, s dvadeset i šest petica i jednom četvorkom u završnom svjedočanstvu.
Nakon povratka kući, po babinom naređenju, odlazi u selo Rijeke, džemat Podžeplje gdje će kod babinog daidže klanjati teravih-namaz. U Podžeplju je ostao da radi kao imam i muallim.  Dekretom Ulema medžlisa u Sara­jevu 26. januara 1941. godine dobio je  postavljenje kao imam-muallim u džematu Podžeplje (srez Rogatica). Tu ostaje osam mjeseci i završava jednu hatmu sa četrdesetero djece. 
U ramazanu 1955. godine šejh Čolić seli za Jajce, gdje je postavljen za imama, hatiba i muallima džamije Esme Sultanije u Jajcu, i na tim dužnostima ostaje u ovom džematu sve do 1987. godine, kada odlazi u penziju.
Pri završetku rata prelazi u Visoko. Preselio je na ahiret 5. maja 2004. godine, a sutradan mu je klanjana dženaza u Pertačkoj džamiji u Visokom.
Šejh Čolić je poznavao izvrsno arapski i turski jezik te je tokom svog života objavio preko dvadeset autorskih knjiga, prijevoda i drugih radova, a još dvadesetak knjiga svoje objavljivanje čeka u rukopisu i pripremama.

Komentariši