Bijelo dugme: 48. godina od albuma “Šta bi dao da si na mom mjestu”

Dogodilo se na današnji dan 17.12.: Bijelo Dugme objavilo “Šta bi dao da si na mom mjestu”

“Šta bi dao da si na mom mjestu” je album grupe Bijelo dugme iz 1975. u izdanju diskografske kuće Jugoton. Pjesme za album su napisane i pripremljene u Borikama, malom mjestu kraj Rogatice u Podrinju, a snimane su u Londonu novembra 1975. Album je prodat u više od 200.000 primeraka.
Nakon ogromnog komercijalnog i kritičarskog uspeha debi albuma Bijelog Dugmeta, Kad bi bio bijelo dugme, i uspešne turneje koja je usledila, bend je u jesen 1975. otišao u selo Borike u Istočnoj Bosni da radi na pesmama za naredni album.

Snimanje albuma počelo je novembra 1975. godine u Londonu. Album je producirao Nil Harison, koji je prethodno radio sa Cockney rejects i Gonzalesom. Bas gitaru na albumu svirao je pevač Željko Bebek, pošto je bas gitarista Zoran Redžić povredio srednji prst neposredno pre početka snimanja albuma.

Muziku i tekstove za čitav album uradio je Goran Bregović, osim pjesme „Šta bi dao da si na mom mjestu“, čiji je tekstopisac bio legendarni sarajevski pesnik i televizijski voditelj Duško Trifunović.

Album je postigao veliki komercijalni uspeh u Jugoslaviji, pesme “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac“, “Došao sam da ti kažem da odlazim“, “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više” i “Požurite, konji moji” postaju hitovi širom zemlje i album se prodaje u više od 200.000 primeraka. Nakon prvih 50.000 prodatih ploča, Šta bi dao da si na mom mjestu postao je prvi jugoslovenski album koji je upisan u istoriju kao dijamantska ploča. Posle više od 100.000 prodatih primeraka, postala je prva platinasta ploča u istoriji jugoslovenske diskografije, a nakon što je dostigla tiražu od 200.000 primeraka, označena je jednostavno kao „dijamantska ploča“.

OSTALO JE ISTORIJA…

Komentariši