Mirza Selimbegović potencijalni kandidat za načelnika sarajevske općine Novi Grad

Mirza Selimbegović potencijalni kandidat za načelnika sarajevske općine Novi Grad

U političkim strankama uveliko traju pripreme za predstojeće lokalne izbore te se svakodnevno vrše konsultacije o mogućim koalicijama i kandidatima.

Iako stranke još nisu zvanično saopćile ko će biti njihovi kandidati za načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo, kako Klix.ba saznaje među potencijalnim kandidatima u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini Novi Grad ističu se tri imena – Semir Efendić (SBiH), Adnan Efendić (SDA) i Mirza Selimbegović (NiP).

Semir Efendić
Aktuelni načelnik ove općine Semir Efendić već je potvrdio da će ići u utrku za novi mandat.
On je na čelu ove lokalne zajednice od 2012. godine, a do sada je na izbore izlazio kao kandidat SDA. Ovu stranku je napustio 2021. godine te je izabran za predsjednika SBiH-a.
Njemu bi podršku trebali pružiti DF i NES.

Adnan Efendić
Kada je riječ o SDA, kao potencijalni kandidat se spominje novoizabrani predsjednik SDA Novi Grad Adnan Efendić.
Efendić je član Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Međutim, njegovu kandidaturu trebaju podržati viši organi stranke, o čemu će više detalja biti poznato u narednim danima.

Mirza Selimbegović
Stranke Trojke (NiP, SDP i NS) bi, kako je ranije najavljivano, trebale imati zajedničke kandidate u sarajevskim općinama.
U ovom slučaju bi zajednički kandidat trebao biti Mirza Selimbegović (NiP) koji je trenutno predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.
Selimbegović je u Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo prvi put izabran 2012. godine kada se nalazio na listi SDA.
Nakon osnivanja Naroda i pravde napušta SDA, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara NiP-a.
Kao i u slučaju SDA, u narednom periodu će stranački organi izaći sa zvaničnom informacijom o kandidatu koji će dobiti podršku Trojke.

Komentariši