Iz objektiva legendarnog Alije Akšamije: Pogled na Vijećnicu s ugla Inat kuće davne 1939.

Bard bosanskohercegovačke i evropske fotografije Alija M. Akšamija je davne 1939. godine snimio zadivljujuću fotografiju Vijećnice.

Snimio ju je s ugla Inat kuće na Alifakovcu. Ulična scena kod Šeher-Čehajine ćuprije prikazuje školarce s torbama, muškarce u gradskim bošnjačkim nošnjama, žene u zaru te djevojčice koje nose maramu.

Prvi projekt Vijećnice uradio je Karlo Paržik, ali se on nije svidio ministru Benjaminu Kalaju pa je izrada novog povjerena Alexandru Witteku. Budući da je Wittek, navodno, upravo zbog ovog projekta, odnosno nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade, umno obolio i počinio samoubistvo, završetak njegovog projekta povjeren je 1894. Ćirilu Ivekoviću.

Uporedo s izradom i razradom projekta odvijala se i izgradnja objekta od 1892. do 1894. Zvanično je predan na upotrebu 1896. godine.

Foto: Alija M. Akšamija

Foto: Alija M. Akšamija

Tokom opsade Sarajeva, 25. augusta 1992. godine, po nalogu Slobodana Miloševića, Vijećnica je granatirana s položaja Vojske Republike Srpske. Skoro cijeli fond biblioteke je izgorio. Rekonstrukcija Vijećnice je počela 1996. godine, a zvanično je otvorena 9. maja 2014.

Akašamija je jedan od najznačajnijih bh. fotografa, a naročito je bio poznat po portretnoj fotografiji. Rođen je 1919. u Rogatici. Kupovinom fotografske kamere u Zagrebu 1938. godine, nakon relativno kratke obuke u Sarajevu, započeo je Akšamija svoj stvaralački put koji je, poslije kraće bolesti, okončao u Sarajevu dan prije svog 98. rođendana.

Komentariši