Edin Puhalo za SC: Usyk je dokazao da je najbolji teškaš današnjice

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih profesionalnih boksera, Edin Puhalo, alias Iron Puki, dao je intervju za Sport Centar nakon sinoćnje borbe između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka.

Kako biste opisali sinoćnji meč između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka? Šta mislite o Usykovoj pobjedi?

Prije svega, Usyk je ovom pobjedom dokazao da je najbolji teškaš današnjice. Pobijedio je sve najbolje teškaše koji su vrijedili, a pobjeda nad Furyjem je sigurno vrhunac njegove karijere i svih uspjeha. Kada meč analiziramo i pratimo broj čistih udaraca u tijelo i glavu, kao i broj razornih udaraca, jasno možemo vidjeti da sve to ide na stranu Usyka i da je sasvim zasluženo pobijedio. Pokazao je i vještinu i snagu, kako fizičku tako i mentalnu, izdržljivost, eksplozivnost i bukvalno sve čari ovog sporta. Po mom mišljenju, zaista je najveći i najbolji teškaš zadnjih 25 godina. Smatram da je Fury sam kriv za situaciju u 9. rundi jer nije uspio iskoristiti svoju visinu i dužinu ruku te kontrolirati napade Usyka, koji ga je serijom udaraca ‘bacio’ na konopce, a zamalo i u nokdaun. Sudac ga je zaustavio u daljim napadima i možda čak spriječio nokaut u toj 9. rundi.

Kao profesionalni bokser, šta mislite o taktici i izvedbi obojice boraca? Koji su ključni trenutci u meču koji su, po vašem mišljenju, odredili pobjednika?

Što se tiče taktike, očekivao sam ovakav nastup i jednog i drugog boksera. Iako je izgubio, Fury me nije razočarao; naprotiv, bio je odličan. Impresivno je vidjeti čovjeka s njegovom visinom kako se tako kreće, izbjegava udarce, ali i pogađa i u defanzivi i u napadu. Ipak, Usyk je jednostavno dao gas, prebacio u višu brzinu i bio superiorniji i bolji.

Ono što sam primijetio je da je Furyju, kako je meč odmicao, popuštala koncentracija, što se najčešće odražavalo primanjem Usykovog desnog krošea preko ruke i dozvoljavanjem nametanja tempa kojeg nije uspio kontrolirati svojom velikom visinom i rasponom ruku. Kako se meč približavao kraju, sve je bilo jasnije da će Usyk slaviti.

Usyk je sada neprikosnoveni prvak svijeta. Kako mislite da će ova pobjeda uticati na njegovu karijeru i budućnost teške kategorije?

Usyk je neprikosnoveni šampion, ali i po mom mišljenju oličenje pravog sportaša u svakom smislu te riječi. Mislim da je dobro za ovaj sport što je on pobijedio. Kako će to uticati na boks? Već je dogovoren revanš, a odavno nije bilo toliko vrhunskih teškaša koji sada, da tako kažem, čekaju u redu na svoju priliku. Svaka asocijacija ima svoju listu izazivača, ali i svoje obavezne izazivače koji trebaju dobiti priliku. Neki od njih su već 2-3 godine u redu i pitanje je kada će je dobiti.

Ono što bi mogao biti redoslijed poteza ako Usyk pobijedi je da će se oprostiti kao neporaženi prvak u dvije različite težinske kategorije, i to kao apsolutni prvak. Ipak, ako pobijedi Fury, mogli bismo gledati trilogiju, a ovi maloprije pomenuti teškaši će morati ‘stajati u redu’ i boriti se međusobno. U svakom slučaju, desit će se mnogo dobrih borbi jer Saudijci to žele vidjeti, a naravno, dobro će ih i platiti, bez obzira bile one za svjetsku titulu ili neki regionalni naslov.

Šta mislite o Tyson Furyjevom nastupu i njegovim šansama za povratak na vrh nakon ovog poraza?

Kao što sam već rekao, Fury je odlično odradio meč i šanse su mu iste kao i u ovom prvom meču, no ipak mislim da zarada ovaj put neće biti baš ovoliko različita u njegovu korist. Podsjetimo da je on u ovom meču zaradio 100 miliona dolara, dok je Usyk 30 miliona. Mislim da će se to sada promijeniti u dobroj mjeri, ali u svakom slučaju šanse za pobjedu su mu velike.

Komentariši