Šahovski turnir u čast Abdulaha Sidrana – Suad Kurtćehajić peti

Šahovski klub Sarajevo organizator je turnira kulturnih i javnih radnika pod nazivom Sjećanje na akademika Abdulaha Sidrana. Turnir se igra po švicarskom sistemu, deset minuta plus tri sekunde, a ukupno će biti odigrano devet kola.

Akademik Abdulah Sidran je bio pjesnik i filmski scenarista, ali je manje poznato da je bio veliki ljubitelj šaha. Za života je stigao do titule majstorskog kandidata i mnogo slobodnog vremena je provodio igrajući ovu drevnu igru. U njegovu čast je zato u prostorijama Šahovskog kluba Sarajevo organizovan prvi memorijalni turnir, koji će, sigurno je, prerasti i u tradicionalni.

Porodica nedavno preminulog akademika daje punu podršku organizatorima turnira, podsjećajući koliko je Abdulah Sidran volio šah i svakako su saglasni u nastojanjima da turnir postane tradicionalni.

Abdulah Sidran je preminuo 23. marta u 80. godini, a učesnici turnira su se rado odazvali pozivu da na ovaj način odaju počast našem proslavljenom akademiku.

Nastupilo je 16 učesnika.

Pobijedio je Jasmin Sadiković sa 7 poena od 9 partija. Slijede Tahir Gavranović i Haris Gekić sa 6 poena te Samir Šišić  Suad Kurtćehajić i Želimir Marković sa 5.

Prigodne nagrade uručio je sin Abdulaha Sidrana, Tarik, saopćili su organizatori.

Komentariši