Makaš: Evropsko prvenstvo u Beogradu bilo je “rolerkoaster emocija”

Bosanskohercegovački taekwondoisti osvojili su tri medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskom taekwondou, koje se prije nekoliko dana održalo u Beogradu.

Bronzane medalje za BiH donijeli su Ada Avdagić i Nedžad Husić, dok je Džejla Makaš osvojila srebro i postala viceprvakinja Evrope.

Makaš je već u kvalifikacijama za Olimpijske igre nagovijestila da je u odličnoj formi, a sada je to dokazala srebrom sa Evropskog prvenstva. Na današnjoj konferenciji za medije u Olimpijskom komitetu BiH, reprezentativka BiH se osvrnula na ovaj veliki uspjeh.

“Nakon kvalifikacija za Olimpijadu nisam bila tužna i razočarana, već sam zahvaljujući odličnim borbama i podršci mnogih došla do ovog srebra. Smatram da još nisam spremna za Olimpijske igre jer sam premlada, ali drago mi je što sam svima pokazala da mogu”, izjavila je Makaš.

Nastup na EP-u u Beogradu opisala je kao “rolerkoaster emocija”, posebno u trećoj borbi u kojoj je zahvaljujući dva precizna udarca došla do preokreta u posljednjih sedam sekundi.

“U finalu sam bila spremna i vjerovala sam u pobjedu protiv predstavnice Hrvatske koja je dvostruka svjetska i trostruka evropska prvakinja. Malo mi je falilo za pobjedu, ali njeno iskustvo i fizička sprema su presudili”, kazala je Makaš i dodala da očekuje da će bh. taekwondoisti u budućnosti ostvariti još veće uspjehe.

Član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić kazao je da je Savez izdašno podržao mlade bh. takmičare koji su željeli izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali, iako bh. takmičari u tome nisu uspjeli, ulaganje se vratilo Savezu osvajanjem medalja u Beogradu.

“Imali smo plan da na ovom Evropskom prvenstvu da osvojimo tri seniorske medalje i u tome smo uspjeli. To nikome u BiH do sada nije pošlo za rukom kada su u pitanju olimpijski sportovi i veoma smo ponosni. Imamo sjajan tim i trenutno smo najtrofejniji olimpijski sport u BiH. Očekujemo još veće rezultate”, kazao je Šarić.

Komentariši