Moj razred je brojao 32 učenika a među njima i Kapo Ramo

Moj razred je brojao 32 učenika a među i Kapo Ramo. A Škola se zvala “Budućnost”. Slijepih i slabovidnih lica, i osobe sa invaliditetom. U Derventi.

U školi Sljepi, Slabovidnih i sa Invaliditetom, postojala je OŠ. Škola i Srednja Škola i plus Internat za učenike koji su živjeli izvan Dervente. Ja i Ramo Kapo smo bili u istome razredu koji je brojao 32 Učenika.

Zadnja godina to jeste pred Veliku maturu., tu zadnju godinu smo imali završnu to jeste lektiru i svi smo je trebali napisati. Lektira je bila od Desanke Maksimović, I onda sam se ja dogovorimo sa društvom ko želi da napiše lektiru. Ja cu mu pomoći. I njih samo od 32 kolega je bilo samnom samo 17. Među njima je bijo i Ramo Kapo.

Kada smo završili onda smo u petak imali za zaključnu ocijeni predamo lektiru. I onda usmeno da dogovorimo što je sa tim htijeo pisac da kaže u lektiru. I došao je petak za predavanje lektire, Onda je nastavnica Vera Asentič pitala ko ce prvi da odgovara. Onda sam se ja prvi javijo i odgovarao usmeno lektiru, kada sam završio nastavnica Vera je rekla Zorane ovijena je za 5 Odličan.

I nakon mene se onda javi Ramo Kapo predao je svesku nastavnici Veri i pogledala mije lektiru. I rekla mu joj moj Ramo šta cu sa tvojom lektirom. I onda je nastavnica Vera Asentič rekla hajde Ramo ispričaj mi lektiru u kratkim crtama. Ramo se prepao i odgovarao je nešto od lektire i piscu. I nastavnica Vera Asentic mu tise dati 1+., zatim sam se ja uz protivijo za tu lošu ocijeni 1+. Te sam je ja zamolio smanjite meni ocijeni a Rami dajte prolaznu ocjenu 2. Zatim poslije Rame KAPO je odgovarala Gordana Miletić. A Gordana nije niti napisala lektiru, a samo je malo usmeno odgovarala. I nastavnica Vera joj dade 4. Onda sam se ja opet usprotivio., kako njoj 4, A Rami 2 Dva. To nije fer od vas nastavnice Vera. I tako se čas završio tako daje Ramo Kapo samnom i ostalim društvom imao Veliku maturu 15.06.1989.

A maturu Veliku nas je slavilo 52 Učenika srednje škole. I ja sam bio SRETAN Kako za sebe t

Zoran J. Maunaga

Komentariši