RS progoni povratnike i žrtve, zaustavite ih

Udruženje svjedoka genocida pisalo Brammertzu: RS progoni povratnike i žrtve, zaustavite ih

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo glavnom tužiocu Haškog tribunala Sergu Brammertzu nakon poziva na ispitivanje Emira Suljagića te traže da se zaustavi “najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet”.

Navode da su pažljivo pročitali posljednji izvještaj Vijeću Sigurnosti Ujedinjenih nacija o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS kao i glorifikacije zločina i zločinaca.

“Ladice tužioca u BiH su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj. Dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac. Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta RS na čelu s policijom entiteta RS i tužilaštvom RS vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu”, navode u pismu.

Iznose informacije da je u toku sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet, pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića direktora Memorijalnog Centra Potočari, Srebrenica, podnešena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS (bivši logoraš) te dodaju da se sve prijave odnose na “izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti”, prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina.

“Dok zločinci u Srbiji i RS uživaju sve privilegije i prava, policija RS, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon. Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić logoraš i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga ‘rasne i vjerske netrpeljivosti’. Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom!”, poručuju te dodaju:

“Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde”.

Komentariši