Rogatica 1992: Šestogodišnjakinja i njena porodica ubijeni pa zapaljeni, na zgarištu pronađena dječija naušnica

Rogatica 1992: Šestogodišnjakinja i njena porodica ubijeni pa zapaljeni, na zgarištu pronađena dječija naušnica

Pronađen je mali dio posmrtnih ostataka koji su bili jednim dijelom izgorjeli. Na zgarištu, uz sitne skeletne ostatke tada je, između ostalog, pronađena i dječija zlatna naušnica.

Posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata identifikovane su u aprilu prosle godine u Komemorativnom centru u Tuzli, a riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine na području Vlasenice, Zvornika i Rogatice.

U saopćenju Instituta za nestale osobe navodi se da su članovi porodice u Tuzli identifikovali Amelu (Mustafe) Kulić. Radi se o djevojčici koja je 1986. godine rođena u Sarajevu, a živjela je na području opštine Rogatica. Ona je nestala zajedno sa još nekoliko članova svoje porodice u junu 1992. godine.

Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su u oktobru 2021. godine u mjestu Pribošijevići kod Rogatice.

Prema informacijama Instituta, na tom lokalitetu je ubijeno pet članova jedne porodice među kojima je bila i djevojčica Amela, a njihova tijela su potom zapaljena. To je potvrđeno i prilikom ekshumacije koja je obavljena u garaži u ovom mjestu, kada je pronađen mali dio posmrtnih ostataka koji su bili jednim dijelom izgorjeli. Na zgarištu, uz sitne skeletne ostatke tada je, između ostalog, pronađena i dječija zlatna naušnica.

Komentariši