BOSANCI DARUJU BRCKO REPUBLCI SRPSKOJ

Poruka profesora Boylea, 19 . mart 2009

Amandman za Brcko dozvoljava slijedece tumacenje u ovim bitnijim dijelovima:

“Brcko Distrikt Bosne i Hercegovine, koji postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog Ustava, cija je teritorija u zajednickoj svojini (kondominijumu) entiteta . . . “

Ovaj amandman priznaje da BiH ima “suverenitet” i da republika Srpska ima “svojinu”. Ali ako RS ima “svojinu” u i nad sobom, kakva je onda korist od “suvereniteta” BiH?
 

 Sta to znaci? BiH moze potvrdjivati svoj “suverenitet” koliko god hoce, ali ako RS ima “svojinu” u i nad sobom, onda potvrdjivanje “suvereniteta” BiH nad RS nece znaciti puno ako ce uopste bilo sta znaciti.
Priznanje da RS ima “svojinu” u i nad sobom ce biti u svrhu smanjivanja i na stetu “suvereniteta” BiH.
Priznjanje da RS ima “svojinu” u i nad sobom je drugi nacin da se kaze da RS ima “suverenitet” nad sobom posto “svojina” i “suverenitet” pravno imaju gotovo isto znacenje.

Priznjanje da RS ima “svojinu” u i nad sobom je drugi nacin da se kaze da RS ima “suverenitet” nad sobom posto “svojina” i “suverenitet” pravno imaju gotovo isto znacenje.

Kreatori nacrta ovog amandmana nisu mogli tek tako javno istupiti i dati RS-u “suverenitet” nad sobom jer bi to znacilo nezavisnost, tako da su oni umjesto toga uradili ono sto je bilo najblize ostvarenju toga, a to je “svojinu” nad sobom sto je u sustini jednako “suverenitetu”. Na taj nacin ce usvajanje Amandmana za Brcko dodijeliti “svojinu” Republici Srpskoj sto je u sustini jednako “suverenitetu” za RS sto je samo jedan korak manje od formalne nezavisnosti za republiku Srpsku.

Usvajanje Hejsovih Reformi/Aprilskog Paketa koje slijedi ce zavrsiti posao: de fakto nezavisnost Republike Srpske bez potrebe da se RS otcijepi od BiH. Bosna i Hercegovina ce se na kraju raspasti kao drzava.  Republika Srpska ce biti apsorbirana od strane Srbije. Federacija ce biti apsorbirana od strane Hrvatske. Ovo komadanje BiH je tacno ono sto je smisljeno i dizajnirano od strane Richarda Holbrooka u njegovom  Washingtonskom Ugovoru od  18. marta 1994., a prije toga izmedju Tudjmana i Milosevica na njihovom sastanku  1991 u  Karadjordjevu.

Prof. Francis A. Boyle  

 

PROFESOR BOYLE NA NTV HAYATU

Obezbjedjen je sinhronizovani Bosanski prevod.  

 Centralni dnevnik 14.03.2009 Francis Boyle

http://video.google.com/videoplay?docid=-6461203853370859131

 

 

Takodjer pogledajte i ovaj video sa izjavom gospodina Francis Boyle

 http://www.youtube.com/watch?v=uLugRtFoVZc&feature=channel

 

Izvor:  ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH – br. 599 ,  mart 19, 2009

Komentariši